Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 38 - Szolgálatunk elhanyagolt területe: a gyülekezeti diakónia

Egyházunk egy-két hete

Szolgálatunk elhanyagolt területe: a gyülekezeti diakónia

Egyházkerületi munkatársképző nap Székesfehérváron

A Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület évente megrendezendő munkatársképző napját az idén szeptember 15-én, szombaton tartották Székesfehérváron. A nap témája szolgálatunk elhanyagolt területe, a gyülekezeti diakónia, az elesettekről, a rászorulókról való gondoskodás volt.

A templomban Bencze András helyi lelkész áhítata után Ittzés János püspök köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, hogy a munkatársképző nap témája nem azokat szólítja meg, akik szabad idejükből legfeljebb néhány órát áldoznak a gyülekezeti diakóniára, hanem azokat a szakembereket, akik hajlandók különféle képzéseken részt venni és így – valóban munkatársként – végezni a diakóniai szolgálatot a gyülekezetekben.

Ezután a nap főelőadója következett. Jeszenszky Zita, a Magyarországi Evangélikus Egyház Diakóniai Osztályának vezetője tartott előadást Önkéntes szolgálatvállalás a gyülekezeti diakóniában címmel. Multimédiás előadásának mottója Jak 2,17 volt: „Ugyanígy a hit is, ha cselekedetei nincsenek, halott önmagában.”

A délelőtt programjában helyet kapott még Fehér Jánosné programvezető, aki a dombóvári egyesített szociális központtal működő Kapu programról tartott beszámolót „A segítséget ma add, ne holnap bánkódj” címmel. (Egyébiránt egyházunk lehetőséget kapott arra, hogy adaptálja ezt a programot.)

A Békéscsabáról érkezett Szilágyi Róbert önkéntes munkatárs Mit adott nekem az önkéntesség? címmel számolt be szolgálatáról.

Ebéd után a mintegy félszáz résztvevő a gyülekezeti teremben gyűlt össze, ahol az egyházkerület területén lévő gyülekezeti diakóniai intézmények, szolgálatok bemutatkozása következett. A záróáhítatot Gregersen Labossa György szombathelyi lelkész, az országos diakóniai bizottság elnöke tartotta.

Menyes Gyula

Regionális hozzárendelés: Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület