Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 38 - Megújuló majosi toronyhéjazat

Egyházunk egy-két hete

Megújuló majosi toronyhéjazat

A bonyhád-majosi evangélikus templomot kétszázhuszonhárom esztendővel ezelőtt építették; az utóbbi években bizonyossá vált, hogy immár szükséges a torony felújítása. Az Oktatási és Kulturális Minisztériumtól műemlékvédelem céljára elnyert hét és fél millió forint lehetővé tette, hogy augusztus 21-én megkezdődjenek a munkálatok. A tatarozás során elvégzik a templomtorony héjazatának teljes cseréjét, lefestik a toronyszerkezetet, új villámvédelmi rendszert építenek ki, a torony szellőzését biztosító négy zsalugátert is lecserélik; az óralapok zománcozva lesznek, és új mutatókat kapnak. A templomtorony felújítási munkálatait október 21-ig szeretnék befejezni.

A felújítást Bonyhád Város Önkormányzata kétmillió forinttal támogatja; szintén kétmillió forintot adtak össze a gyülekezeti tagok, illetve a hajdan Majosról kitelepített német ajkú evangélikusok. Makán Hargita lelkésztől megtudtuk, hogy további egymillió forint segítséget várnak a Magyarországi Evangélikus Egyház Déli Egyházkerületétől, illetve hogy továbbra is támogathatják magánszemélyek a munkálatokat a 11746036-20011088-as számlaszámon.

Bonyhád-Majoson ezeregyszáz lelkes gyülekezetet tépázott meg a történelem 1946–48 között, amikor a kitelepítések következtében száz főre csökkent a hívek száma. A jelenleg nyolcvanhárom fős gyülekezet aktív életet él, a heti istentiszteleteken és hittanórákon kívül koncerteket és szeretetvendégségeket szerveznek. A Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium diákjai is rendszeres vendégei a majosi templomnak, hiszen az építménybe mind a hatszáz tanuló befér; a karácsonyi istentiszteletet is itt tartják.

Máté Réka

Regionális hozzárendelés: Majos–Mucsfai Társult Evangélikus Egyházközség