Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 38 - „Országunk titkos ereje” – száz év száz művészi alkotásban

Kultúrkörök

„Országunk titkos ereje” – száz év száz művészi alkotásban

Kiállítás a Szent István-bazilika altemplomában

A Molnár-C. Pál Baráti Kör húszéves jubileuma alkalmával rendezett kiállításról elmondhatjuk, hogy neves művészek kitűnő művei – az együvé tartozás tagadhatatlan jeleit sugárzó szobrok és festmények – méltó helyen láthatók. Mint ahogy az MCP Baráti Kör sem egy „szokásos” társulás.

Molnár-C. Pál festőművész emberként, művészként korának kiemelkedő alakja volt. Színes életműve végtelen hitről, soha nem csökkenő reményről tanúskodik. Mint ember és festőművész alkotásain kívül összetartó erőt is hagyott művésztársaira: a Ménesi úti műtermében minden hónap első csütörtökén zajlott találkozókkal olyan szellemi műhelyt hozott létre, mely a művészek és a művészet barátai között a nemzeti érzést, a magyarságtudatot, a múlt és a jelen értékeinek megbecsülését hittel, szeretettel erősítette.

Ezt az erőt oltotta Éva leányába is, aki a háborút követő nehéz időkben továbbvitte a találkozókat, és olyan tartalommal töltötte meg őket, mely a mostani kiállítás tisztaságában tükröződik, csúcsosodik ki. Szellemiségét alátámasztja dr. Erdő Péter bíborosnak és dr. Mádl Ferencnek, a Magyar Köztársaság volt elnökének a fővédnöksége is.

Mádl Ferenc beszédében kiemelte, hogy a művek Magyarország történelmének legdicsőbb eseményeihez, kiemelkedő személyiségeihez kapcsolódnak, bennük a hazaszeretet, a humánum tükröződik, erkölcsi erőt, vigaszt, reményt sugároznak.

A kiállítás október 14-ig tekinthető meg.

Schelken Pálma