Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 38 - Holland püspök az Allah név használatáról

Keresztutak

Holland püspök az Allah név használatáról

A keresztények Allah néven is tisztelhetnék Istent Tiny Muskens holland püspök felfogása szerint. „Miért ne mondhatnánk valamennyien együtt, hogy a jövőben Allahnak nevezzük Istent?” – tette fel a kérdést egy televíziós műsorban.

A hetvenegy éves püspök, aki tizenhárom éve áll a bredai egyházmegye élén, hosszú ideig szolgált Indonéziában; mint elmondta, ott a vacsoránál maguk a keresztények is Allahnak nevezték Istent. Beismerte azonban, elgondolásának alig van esélye arra, hogy elfogadják. „Őrültségnek hangzik. Ezt soha nem tudom keresztülvinni. De száz vagy kétszáz év múlva – szívesen venném. Az Allah egészen egyszerűen Isten arab elnevezése. És Istennek mindegy, hogyan nevezzük, ennek ő fölötte áll. Mi azért találtuk ki a neveket, hogy civakodást szítsunk.”

Muskens jól ismert gyakran csípős megjegyzéseiről. Tavaly például ellenezte a burka Hollandiában vitatott betiltását. Azt mondta, hogy katolikus apácákat korábban éppen úgy „becsomagoltak”, és alig lehetett felismerni őket.

A holland püspök híve az iszlámmal folytatott dialógusnak, ugyanakkor azt is leszögezte, hogy annak során újból és újból határokba ütköznek, mindenekelőtt azért, mert az iszlám államokban nincs vallásszabadság.

MTI