Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 38 - Ugyanabban az Istenben hiszünk?

Keresztutak

Ugyanabban az Istenben hiszünk?

A németországi kereszténydemokrata-keresztényszociális pártszövetség, a CDU/CSU parlamenti frakciójának elnöke, Volker Kauder szerint a keresztények Istene nem azonos a muszlimok Allahjával.

„A keresztények »te«-ként megszólítható Istene, akivel személyes, bensőséges kapcsolatunk lehet, egészen más Isten, mint a muszlimoké. Az azonosságra vonatkozó mondatot sem a keresztények, sem a muszlimok nem fogadják el” – fejtette ki a politikus szeptember 13-án, A találkozás napjai című berlini rendezvényen, amelyen százhatvan fiatal vett részt.

Kauder Jézus Krisztus páratlanságát húzta alá: „Az Újszövetség legmerészebb mondata Jézusnak ez a kijelentése: »…senki sem mehet az Atyához, csakis énáltalam.« Ez az a mondat, amely minden más vallás hívétől megkülönbözteti a keresztényeket.” Ugyanakkor arra is rámutatott: a Biblia kijelentéseit direkt módon átültetni a politikára lehetetlen és veszedelmes vállalkozás lenne. Az átültetés lehetetlenségét már az ökumené is bizonyítja, ahol szinte képtelenség közös álláspontot találni.

A kereszténydemokraták és a keresztényszocialisták politikájukat a keresztény emberképre alapozzák, tehát nem közvetlenül az igére, hanem a Biblia tanításainak következményeire.

PAX News