Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 38 - Kedves Gyerekek!

Gyermekvár

Kedves Gyerekek!

Két hete indult hétrészes sorozatunkban ismét Albert és Pongrác lovaggal kelhettetek útra, ahogyan tavaly is tettétek. Ezúttal is a Tudás erdejében található várhoz kellett menniük, azonban most a várat megszálló hétfejű sárkányt kell legyőzniük. A két nemes lovag minden alkalommal úgy próbálja meg teljesíteni ezt a feladatot, hogy egy-egy, valamiképpen a Bibliához kapcsolódó feladványt ad a sárkánynak. Ezeket a rejtvényeket ti is megoldhatjátok, a helyes megfejtéseket pedig – akár a hetedik rész végén összegyűjtve – küldjétek el a szerkesztőségünk címére (Evangélikus Élet szerkesztősége, 1085 Budapest, Üllői út 24.). A borítékra írjátok rá: Gyermekvár. A végén jutalmul a sorozathoz kapcsolódó játékot kaphattok.

2.

A most már csupán hatfejű sárkánynak nem kellett sok idő, hogy rájöjjön: megérkeztek kihívói, akik meg akarják tőle szabadítani a várat. Ezért a várfokról nagy hangon lekiáltott nekik:

– Halló, halló! Akárki is van odalent, legyen bátor, és álljon elő, hogy azonnal miszlikbe apríthassam!

A két nemes lovag sok mindent megélt már, így a sárkány nagy hangja nem rémítette meg őket. Bátran előálltak.

– Szakáll király nemes vitézei vagyunk: Albert és Pongrác lovag. Azért jöttünk, hogy megküzdjünk veled! Azt gondoltuk, úgy tisztességes, ha fejeiddel külön-külön vívunk meg.

– Rendben, legyen hát úgy! De nincs sok esélyetek… – nevetett a sárkány.

– Hallod-e, te második fej! – kiáltotta Pongrác. – Itt van ez a rejtvény. Oldd meg! Ha nem leszel kész vele estig, nem menekülsz!

A Szakáll királytól kapott lista alapján tudták a lovagok, hogy ez a fej nagyon szeret enni. Ezért a Bibliából kigyűjtöttek néhány személynevet és olyan ételeket, amelyeket ezeknek a neveknek a viselői ettek. Ezeket kellett a sárkányfejnek összepárosítania.

Már lebukott a nap a látóhatáron, amikor a vitézek visszamentek a sárkányhoz. A második fej annyira gondolkodott a feladott rejtvényen, hogy enni is elfelejtett, és estére éhen halt. Így a lovagok őt is legyőzték.

Oldjátok meg ti is a feladatot, csak közben el ne felejtsetek enni!