Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 38 - Együtt elmélkedni és elcsendesedni

Egyházunk egy-két hete

Együtt elmélkedni és elcsendesedni

A belső ima és elcsendesedés fontosságára a rákosszentmihály–sashalmi evangélikus gyülekezet lelkésze, Börönte Márta akkor döbbent rá igazán, amikor 1994-ben kijuthatott Taizébe. Az általa pásztorolt egyházközség felügyelője, Pongor-Juhász Attila pedig idén húsvétkor utazhatott el ide, és őt is megérintette a hely szellemisége. Személyes élményeik nyomán született meg kettejük közös elhatározása: olyan összejöveteleket tartanak, ahol a résztvevők az ének és az ima által együtt kerülhetnek közelebb Istenhez. Az együttlétekre szeptember 11-től kezdve minden hónap második keddjén kerül sor.

Az első alkalmat Gáncs Péter nyitotta meg; rövid elmélkedése előtt a Kölcsey Ferenc Általános Iskola Kék Madár kórusa szolgált dr. Bocsákné Balogh Gabriella vezetésével.

A Déli Egyházkerület püspöke az Útmutató heti igéje, Zsolt 103,2 alapján azt hangsúlyozta, hogy minden indulásnál fontos az intonáció, az alaphang. „Azért jöttünk ide, hogy elcsendesedjünk, és megnyíljunk Isten előtt, hogy ő meg tudjon szólítani minket. A Roger testvér alapította mozgalom – ahol egyenlő hangsúlyt helyeznek mind a spiritualitásra, mind pedig a rituáléra – nemcsak ökumenikus, hanem a nemzeteket és a generációkat is összekapcsolja, és mindezt úgy teszi, hogy a középpontba Jézust és keresztjét állítja” – emelte ki.

A Taizé-alkalomra és énekegyüttlétre szóló meghívást nemcsak evangélikusoknak címezték, így az igehirdetés utáni közös éneklésben és imában valódi egységben lehettek – és lehetnek a jövőben is – együtt Isten előtt a különböző felekezetekhez tartozó gyülekezet tagjai.

GaZsu

Regionális hozzárendelés: Rákosszentmihály–Sashalmi Evangélikus Egyházközség