Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 38 - Őszi gyümölcstorta

Kultúrkörök

Szeretetvendégségre…

Őszi gyümölcstorta

Hozzávalók: 3 tojás, 15 dkg kristálycukor, 15 dkg liszt, 1 mokkáskanál sütőpor, 1 csomag tortazselatin, 1 csomag főzni való pudingpor, gyümölcs.

Elkészítés: kemény habbá verjük a tojásfehérjéket, majd beleszórjuk a cukrot, és együtt jól kikeverjük. Egyenként beletesszük a tojássárgákat, illetve a sütőporral kevert lisztet. A tésztát kikent, meglisztezett, 27 centiméter átmérőjű tortaformába öntjük, és 160 Celsius-fokra előmelegített sütőben körülbelül húsz perc alatt megsütjük. A kihűlt tortaalap peremét porcukorral enyhén megszórjuk, hogy mutatósabb legyen.

A pudingot a leírás alapján elkészítjük, majd még melegen a tortaalapra kenjük. Vigyázzunk, hogy ne töltsük meg a tésztát a pereméig pudinggal, mert akkor nem marad hely a gyümölcsnek, és a zselé lefolyik.

Különlegesebbé tehetjük a tortát, ha kétféle színű és ízű pudingot használunk. Ebben az esetben az üres tortaalapot ostyalapokkal (élelmiszerboltban kapható töltött ostyaszeletekről levágott darabok is jók) négyfelé osztjuk. Először az egyik pudingot kenjük rá; amíg hűl, készítsük el a másikat. Mielőtt ezt is rátesszük a tortára, nyugodtan vegyük ki az ostyaszeleteket, már nem fog összefolyni a kétféle puding. Végül díszítsük gyümölccsel a süteményt, és a leírás szerint elkészített zselével öntsük le a tetejét.