Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 39 - Szlovák–magyar evangélikus csúcstalálkozó

Keresztutak

Szlovák–magyar evangélikus csúcstalálkozó

A Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) országos elnöksége – Ittzés János elnök-püspök és Prőhle Gergely országos felügyelő – szeptember 19-én hivatalos látogatást tett Pozsonyban a Szlovákiai Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház vezetőinél. A magyar delegációt fogadta Milo¨ Klátik vezető püspök és Pavel Delinga, a szlovák egyház főfelügyelője. A találkozón jelen volt mindkét egyház adminisztrációjának vezetője, Dusan Vagasky igazgató, illetve Hafenscher Károly országos irodaigazgató.

A félnapos megbeszélésen elsősorban az elmúlt időszakban felvetődő kérdéseket vették sorra, de foglalkoztak azzal is, mi módon lehet a jövőben kapcsolattartási formákat kialakítani.

Ismét nyilvánvalóvá vált, hogy az elmúlt évek és évtizedek felszültséggel teli idők voltak, amikor nem csupán a nehéz történelmi örökség, hanem sorozatos félreértések, spontán vagy gerjesztett nézeteltérések is terhelték a két nép és a két egyház kapcsolatát. Ezek hatása mind a mai napig érezhető. S bár a két egyház vezetése teljesen kicserélődött, a megoldásra váró ügyek sora érdemben még nem csökkent.

Az MEE elnöksége egyértelmű szándékát fejezte ki, hogy a kapcsolatot átlátható, szabályozható, működtethető keretek közé terelje. Készségét fejezte ki továbbá rendszeres konzultációk megtartására – szakmai és vezetői szinten egyaránt. A bizalomépítés érdekében egyházunk vezetői javasolták a rendszeres lelkésztalálkozókat, a csereüdülési programot, az ösztöndíjas projektek felélesztését, valamint a közös tanulmányi munkát. A konkrét kérdésekben a MEE vezetői levélben fordulnak a szlovákiai evangélikus egyház presbitériumához, megoldási javaslatot előterjesztve a közösen megbeszélt témákban.

A magyar egyháznak szívügye az evangélium anyanyelvű hirdetése, ezért kész segíteni – a szlovák egyház vezetésén keresztül – a szlovákiai magyar nyelvű egyházi szolgálatban éppen úgy, mint a Magyarországon élő szlovák anyanyelvű hívők lelkipásztorolásában.

Ittzés János elnök-püspök és Prőhle Gergely országos felügyelő reménységét fejezte ki, hogy a találkozóval új fejezet kezdődik a két egyház kapcsolatában: „Tisztában vagyunk azzal, hogy hosszú és nehéz út vár ránk, de az egyházak közeledése példaértékű lehetne mind a két ország társadalmában, illetve a két ország közti viszonyban is.”

A két egyház vezetősége közös délutáni áhítattal zárta a találkozót.

H. K./OI