Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 39 - Kétszázhúsz évért adtak hálát

Egyházunk egy-két hete

Kétszázhúsz évért adtak hálát

A kétszázhuszonkét éve több környékbeli település evangélikusaiból gyülekezetté szerveződött győrújbaráti egyházközség tagjai az elmúlt vasárnap délelőtt ünnepi istentiszteleten adtak hálát Istennek kétszázhúsz éve felszentelt templomukért. A zsúfolásig megtelt templomban Ittzés János, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke hirdette Isten igéjét.

II. József császár türelmi rendelete után hamarosan, egészen pontosan 1785. március 28-án szerveződhetett gyülekezetté a Nagybaráton, Ménfőn, Csanakon, Kisbaráton, Nyúlon, Ságon és Péren élő evangélikusok közössége. A gyülekezet hivatalos megalakulása után azonnal templomépítésbe kezdett. A türelmi rendeletnek megfelelően torony nélkül felépült templomot két évvel később, 1787. február 2-án már fel is szentelték. (A torony építése csak később, 1832-ben kezdődött.) Az istenházát és vele együtt a tanítólakást 1895-ben tűz pusztította el, a tetőzet teljesen megsemmisült; a hívek lelkiismeretesen elvégezték a szükséges, teljes körű felújítást.

A hálaadó ünnep igehirdetési alapigéje Ézs 54,10 volt. Ittzés János arról az Istenről prédikált, aki mindenható, akinek döntései szuverének, akit senki nem irányíthat, aki senki kedvét nem keresi, és akinek mindenhatósága megfellebbezhetetlen, szent, és szándékát mindig meg is valósítja. De ennek az Istennek irántunk érzett örök hűsége sem kérdőjelezhető meg, és békességének szövetsége sem szűnik meg soha. Ezt Krisztus értünk kihullott vére bizonyítja – hangsúlyozta prédikációjában a püspök.

Az istentiszteletet díszközgyűlés követte, amelyen Hanvay László, a győrújbaráti gyülekezet lelkésze ismertette az egyházközség történetét. Ezután köszöntések hangzottak el. E sorok írója – a Győr-Mosoni Egyházmegye esperese – az egyházmegye nevében kérte Isten áldását az ünneplő gyülekezetre, Percze Sándor lelkész pedig a győrújbaráti gyülekezettől elszakadt és egy éve önállósult ménfőcsanaki gyülekezet köszöntését hozta.

Az ünnepi alkalom – a kellemes őszi napsütésnek és jó időnek köszönhetően a templomkertben – szeretetvendégséggel, fogadással fejeződött be.

Kiss Miklós

Regionális hozzárendelés: Gy?rújbarát – Tény? – Gy?rszemere Társult Egyházközség