Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 42 - Muzulmán vallási vezetők példa nélküli felhívása a keresztény egyházakhoz

Keresztutak

Muzulmán vallási vezetők példa nélküli felhívása a keresztény egyházakhoz

Eddig példa nélküli módon százharmincnyolc muzulmán vallási elöljáró közös felhívással fordult a nagy keresztény egyházak vezetőihez október 11-én a két világvallás közötti megértés fontosságát hangsúlyozva. „Közös jövőnk a tét. Talán maga a világ fennmaradása” – emelték ki közös levelükben.

A muzulmán vezetők úgy látják, hogy a modern fegyverzetek korában és egy olyan korban, amikor muszlim és keresztény közösségek egymással ennyire összekeveredve élnek, egyik fél sem lehet nyertese egy olyan konfliktusnak, amely a Föld lakosságának több mint a felét érintené. „Az iszlám és a kereszténység között egyetértés van abban, hogy hitük legfontosabb parancsolata Isten szeretete és a felebaráti szeretet” – emlékeztetnek az aláírók.

A levelet elküldték XVI. Benedek katolikus egyházfőnek, az evangélikus, a református, a baptista, a metodista egyházak világszövetségeinek, a görögkeleti egyházak vezetőinek és az anglikán egyház fejének is.

Korábban nem fordult elő, hogy az iszlám világban – ahol nincs olyan központ, amely a hívők nevében felszólalna – ilyen közös levél íródott volna.

A Közel-Keletet, Ázsiát, Afrikát, Európát és Észak-Amerikát képviselő hitéleti vezetők az iszlám szunnita, síita és szúfi irányzatát képviselik. Az aláírók között van például az egyiptomi főmufti, a háború sújtotta Irakból pedig mind szunnita, mind síita vallási vezetők csatlakoztak a felhíváshoz.

Az egyik aláíró – a Cambridge-i Egyetemen működő Vallások Közötti Program vezető tanácsadója – úgy fogalmazott: a levél „a muszlimok 99,9 százalékának” nevében íródott, azok nevében, akik elutasítják a szélsőséges irányzatokat.

MTI