Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 42 - Gusztos Péternek, az SZDSZ ügyvivőjének közleménye

Keresztutak

Kommentár nélkül…

Gusztos Péternek, az SZDSZ ügyvivőjének közleménye

„A vallás nem magánügy”, a homoszexualitás „élet elleni vétek” – ezt a két nyilvánvalóan téves megállapítást tette D. Szebik Imre nyugalmazott evangélikus püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke vasárnap.

Ennél őszintébb beszédet várunk. Ha élet elleni vétek minden olyan kapcsolat, melyből nem születik gyermek, úgy Szebik Imre mondja ki: szerinte bűnösök a meddő párok is vagy épp azok, akik szabad akaratukból – vallási vagy más meggyőződésük miatt – döntenek úgy, hogy nem vállalnak gyermeket.

Valójában magánügy a vallás és magánügy a homoszexualitás is. Míg azonban előbbi gyakorlóinak jogegyenlősége biztosított, őket semmilyen hátrány nem érheti világnézetük miatt, addig utóbbiak Magyarország egyik legnagyobb létszámú jogfosztott kisebbségét alkotják.

Mi, liberálisok ezért az állam és az egyház markánsabb elválasztásáért, az állam, a politika helyett a vallásgyakorlók akaratától függő egyház-finanszírozásért, valamint az LMBT- (leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű) közösség valódi jogegyenlőségének megteremtéséért dolgozunk.

Budapest, 2007. október 9.

Kiadó – az Országos Sajtószolgálat útján – a Szabad Demokraták Szövetsége