Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 43 - „Mindenre van erőm a Krisztusban…”

Egyházunk egy-két hete

„Mindenre van erőm a Krisztusban…”

Lelkésziktatás Nógrádon

„A nógrádi gyülekezetről gondolkodik és gondoskodik az Isten” – ezekkel a szavakkal bocsátotta útjára dr. Fabiny Tamás, az Északi Egyházkerület püspöke Kollár Zsoltot, a Nógrádi Evangélikus Egyházközség megválasztott lelkészét október 21-én. Az ünnepi istentisztelet iktatási szolgálatát Szabó András, a Nógrádi Egyházmegye esperese végezte.

Az egyházkerület püspöke Lk 12,22 alapján tartott igehirdetésében a gondoskodó Isten teológiai jelentőségét hangsúlyozta – kiemelve az aggodalmaskodás nélküli hitet, amely a gondviselő Istenre tekint, és szilárd alapot ad a gyülekezetnek. A megújult parókia, a rendbe hozott, takaros gyülekezeti terem és az újonnan megválasztott lelkész személye mind-mind arra a „gondolkodó és gondoskodó” Istenre mutat, aki a statisztikákat meghazudtolva a kövekből is tud gyermekeket teremteni.

Az újonnan beiktatott lelkész 2004-től Kétbodony mellett Nógrádban is végzett helyettesítési szolgálatot, majd ez év szeptemberében megválasztotta őt a gyülekezet vezetősége. Teológiai tanulmányait 1994-ben kezdte; 2003-ban avatta őt lelkésszé D. Szebik Imre püspök a vanyarci evangélikus templomban.

Prédikációjában Kollár Zsolt az ember erőtlenségét és tehetetlenségét állította szembe Isten mindent megújító és megerősítő gondoskodásával, Isten igéjét Fil 4,13 alapján hirdetve. Krisztus példát és a hiten keresztül erőt ad nekünk! Mindnyájan Jézus Krisztustól kérhetünk erőt – e szavakkal indította útnak a gyülekezet tagjait. A bátorító szavak után Carcassi etűdjét adta elő klasszikus gitáron a lelkész felesége, Bozzay Cecília.

Az ünnepi közgyűlést Králik János, a nógrádi egyházközség felügyelője nyitotta meg. Az Északi Egyházkerület felügyelőjének, Benczúr Lászlónak, illetve a Nógrádi Egyházmegye esperesének, Szabó Andrásnak az üdvözlő szavait Győri Csaba római katolikus plébános, valamint Szórágy Gyuláné polgármester köszöntője követte, majd Gottfried Richárd református lelkész köszöntötte az újonnan beiktatott lelkészt.

D. Szebik Imre püspök üdvözlő szavai után Nógrád község énekkara szolgált. Az evangélikus lelkészek nevében Deme Károly és Győri János Sámuel jókívánságaival zárult a közgyűlés.

– czöndör –

Regionális hozzárendelés: Nógrádi Evangélikus Egyházközség