Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 43 - Emléktábla-avatás Aszódon

Keresztutak

Megemlékezés a múltról a jövőért

Emléktábla-avatás Aszódon

Ünnepi istentisztelet és emléktábla-avatás helyszíne volt október 21-én az aszódi evangélikus templom, melynek kriptájában a települést felvirágoztató Podmaniczky család számos tagja nyugszik – köztük a száz esztendővel ezelőtt elhunyt báró Podmaniczky Frigyes.

Az istentisztelet után a Magyar Állami Operaház két művészének, Bokor Jutta operaénekesnek és Pfeiffer Gyula orgonaművésznek a koncertjét hallgathatták meg a jelenlévők. Ezután Ráday Mihály, a Budapesti Városvédő Egyesület elnöke méltatta a kiegyezés után gyors fejlődésnek indult főváros egyik legjelentősebb politikusának életútját.

A Fővárosi Közmunkák Tanácsa egykori alelnökének, a millenniumi Budapest arculata egyik megteremtőjének az emlékére Budapest Főváros Önkormányzata, a Budapesti Városvédő Egyesület, Aszód Város Önkormányzata és az Aszódi Evangélikus Egyházközség emléktáblát készíttetett, amelyet a templom nyugati homlokzatán helyeztek el s avattak fel. Ünnepi beszédében Lőrincz Csaba evangélikus lelkész Istennek az elöljáróinkról való megemlékezésre szólító igéjét (Zsid 13,7) idézve rámutatott: nem szabad elfelejtenünk, hogy a megemlékezések nem csupán a múltbeli eseményeket, személyeket érintik, hanem a jövőnket is – azt a jövőt, amelynek a gyökere a múlt.

Az ünnepi megemlékezés résztvevőit a Fővárosi Közgyűlés nevében Egerfai József tanácsnok köszöntötte, majd megemlékezett a szinte egész életét a hazai közéletnek, azon belül Budapest és lakossága felemelkedésének szentelő Podmaniczky Frigyes báróról. A jelenlévők végezetül elhelyezték koszorúikat az emléktáblánál, majd megtekintették a Magyarországi Evangélikus Egyház tulajdonában lévő Podmaniczky-kastélyt.

Hídi Szilveszter