Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 44 - Jubileumzárás

A hét témája

Jubileumzárás

Nemcsak Sopron, hanem az egész mai Magyarország egyik legrégebbi középiskolája a soproni líceum, teljes nevén: Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum), Szakképző Iskola és Kollégium. Az intézmény ebben az esztendőben emlékezett meg alapításának 450. évfordulójáról. A nagyszabású ünnepségsorozat záró eseményeit október utolsó hetében rendezték.

A programsorozat csütörtökön 450 perces kosárlabda-mérkőzéssel vette kezdetét; ezzel párhuzamosan a líceum díszterme – ugyancsak 450 percen át – a hálaadás és könyörgés színhelye volt.

Mintegy a soproni ünnep kísérő rendezvényeként este fél 8-tól az ausztriai Lépesfalván (Loipersbach) tartottak jótékonysági hangversenyt, tekintettel arra, hogy az osztrák faluban a líceum és a lépesfalviak együttműködésével kezdődött el a magyarnyelv-oktatás. A koncerten – amelynek bevétele az ünnep költségeihez járul hozzá – fellépett a líceum Rauch András kórusa és németországi testvérintézményük, a neuendettelsaui Laurentius-Gymnasium énekkara is.

A jubileumi események másnap tudományos és ismeretterjesztő előadásokkal folytatódtak az intézmény sikeres életpályát befutott öregdiákjainak közreműködésével. Délelőtt ennek keretében köszönthették például Winkler Barnabást, a Pesten élő híres építészt vagy Richly Zsolt rajzfilmrendezőt. Bensőséges hangulatú házi ünnepségen nevezték el a biológia-szaktantermet egykori kiváló növendékükről, a Kossuth-díjas Gombocz Endre botanikusról. A felsőbb évfolyamok számára a pénteki nap programja között szerepelt még a Berzsenyi-emléktúra – Nikla, Egyházashetye és Duka útvonalon. Az egykor szintén licista diák evangélikus költő nevét az 1945 utáni államosításkor kapta az 1991 óta újra evangélikus intézmény.

Az ünnepségsorozat egyik kiemelkedő eseménye volt az az iskolatörténeti kiállítás, amely a Lábasházban nyílt meg.

Szombat délelőtt mutatták be dr. Kárpáti Györgynek a soproni alma materről készített filmjét, valamint a líceum karácsonyra megjelentetendő zenei CD-jét, amelyen az ünnepkörhöz kapcsolódó dalok hallhatók. Ugyancsak e nap délelőttjén tartották meg a kerek évfordulójukat jegyző osztályok közös érettségi találkozóját. A délutáni jubileumi díszünnepség színhelye a Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális Központ volt.

Az ünnepségsorozatot vasárnap délelőtt istentisztelet zárta, melyen Ittzés János, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke hirdette Isten igéjét.

Menyes Gyula

Regionális hozzárendelés: Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégium