Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 44 - Útmutató szimbólum

Egyházunk egy-két hete

Útmutató szimbólum

Kétszázharminc éves az orosházi templom tornya

Hajdan néha előfordult, hogy egy templom először torony nélkül épült fel – mivel arra már nem futotta a rendelkezésre álló pénzből. Templom nélküli toronyról azonban aligha lehet sűrűn hallani. Az orosházi evangélikus templom ebből a szempontból különleges építmény: 1777-ben először a tornya készült el, míg a templomépület csak kilenc évvel később. Idén, a torony felépítése kétszázharmincadik évfordulójának évében fejezték be a felújítását. Az Orosházi Evangélikus Egyházközségben ebből az alkalomból tartottak hálaadó istentiszteletet október 28-án. Az ünnepi alkalmon Gáncs Péter, a Déli Egyházkerület püspöke hirdette Isten igéjét.

A széles körű összefogással, hárommillió forintos összköltséggel megújult templomtorony az istentisztelet előtt ritka zenei eseménnyel hívogatta Isten házába az orosházi híveket. A torony külső körfolyosóján egy fúvószenekar játszott, amely így nemcsak zeneszóval töltötte be a környéket, de látványosságnak sem volt utolsó, hiszen az építmény messzire ellátszik a városban.

A hálaadó istentisztelet liturgiai szolgálatát Ribár János, az egyházközség igazgató lelkésze, a Nyugat-Békési Egyházmegye esperese végezte. Gáncs Péter püspök Jn 20,30–31 alapján tartotta prédikációját, amelyben a torony szimbólumának jelentéstartalmait állította párhuzamba az egyház és a hívek életének legfontosabb helyzeteivel, problémáival.

A templomtorony mint szimbólum többféle jelentést sűrít magába. Egyrészt felkiáltójel: egy meghatározott irányba mutat, és hogy ezzel mire irányítja a figyelmünket, nem kérdéses. Ég felé törő karaktere egyúttal azonban kérdésekkel is szembesít: hová sietünk, merre tartunk, merre mutat életünk fő csapásiránya?

Gáncs Péter a torony jelképét három képpel egészítette ki: a harangtorony hangzó élményt nyújt, és harangszóval hívogat az atyai ház felé. Az óratorony nemcsak az időt mutatja, hanem jelképes értelemben tájol bennünket a hitéletünkben. Az őrtorony pedig őrzi és védi a lelki közösségben munkálkodó szeretetet és az evangélium életet adó, megigazító üzenetét.

A hálaadó istentisztelet után elsőként Ribár János igazgató lelkész köszöntötte a megjelenteket, majd – a Déli Egyházkerület nevében – Radosné Lengyel Anna kerületi felügyelő mondta el üdvözlő szavait és jókívánságait az ünneplő gyülekezetnek.

A Nyugat-Békési Egyházmegye felügyelője, Koszorús Oszkár – aki helytörténészként is komoly tevékenységet végez – köszöntése után ismertette az orosházi templomtorony építésének rövid történetét, amely bővebben az Orosházi Harangszó legfrissebb számában olvasható. (Letölthető a gyülekezet honlapjáról a http://oroshaza.lutheran.hu/ címen.)

Petri Gábor

Regionális hozzárendelés: Oroszlányi Evangélikus Egyházközség