Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 44 - „Oltalmam és erős váram”

Egyházunk egy-két hete

„Oltalmam és erős váram”

Új evangélikus szociális intézményt adtak át

„Ma nem célba értünk. Az igazi munka még csak most kezdődik el. Felértünk ugyan a hegy tetejére, de csak azért, hogy megkapjuk a küldetésünket, amiként Mózes is a hegy tetején kapta meg mandátumát” – e szavakkal köszöntötte a nyíregyházi Oltalom Szeretetszolgálat Nappali Szolgáltató Központjának október 26-i átadó ünnepségére érkezőket Laborczi Géza, az intézmény igazgató lelkésze.

Ragyogó napsütésben, pénteken kora délután adták át a Magyarországi Evangélikus Egyház legújabb létesítményét. A korábban a családsegítő szolgálat keretében működő hajléktalanellátó szolgálat fenntartója 1999 októberétől a Nyíregyházi Evangélikus Egyházközség lett.

A szolgálat fenntartója 2003óta – a fenntartói jogot is átruházó ellátási szerződés alapján – a Magyarországi Evangélikus Egyház.

Az Oltalom Szeretetszolgálat által létrehozott, európai uniós követelményeknek megfelelő, háromszintes szolgáltató központ csaknem kétezer négyzetméteres. Az intézmény a Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata által biztosított ingatlanon épülhetett föl.

A két főépületben – az egészségügyi helyiségeken kívül – oktatótermek, foglalkoztató műhelyek, csomagmegőrző és természetesen népkonyha, illetve nappali melegedő kaptak helyet. A komplexum része a szenvedélybetegek nappali ellátó intézménye is, amely felvilágosító, tanácsadó munkájával segíti az érintetteket a talpra állásban.

A projekt összköltsége háromszázmillió forint volt, ebből kétszázharmincmillió forintot a Nemzetközi fejlesztési terv és a Humánerőforrás-fejlesztési operatív program 4.2 pályázatán nyertek.

Az ünnepélyes szalagátvágást és a kulcsátadást hálaadó istentisztelet követte, melynek liturgiájában dr. Fabiny Tamás, az Északi Egyházkerület püspöke, Sztankó Gyöngyi esperes, Györfi Mihály lelkész, az igazgatótanács elnöke és Laborczi Géza vett részt.

Fabiny Tamás Mt 8,20 alapján tartott prédikációjában kiemelte, hogy Jézus ismeri azok fájdalmát, akik kitaszítva élnek. Jézus tudja, hogy mit jelent a hajléktalan lét, hiszen a Gecsemáné-kertben tanítványaival – mai szóhasználattal élve – „csövezett”. „A rókáknak van barlangjuk (…), de az Emberfiának nincs hova fejét lehajtania.” Itt a jézusi mondat nem metaforikus erejű, hiszen Jézus is vállalta a menekülők sorsát, amikor családjával Egyiptomba kényszerült.

Az igehirdetés után Anton Gotz, a kamilliánus rend házfőnöke áldotta meg az épületet és a benne dolgozókat. (A rend adománya a kápolnának és a hajléktalanok otthona szobáinak a teljes felszerelése.)

Laborczi Géza beszámolóját követően a vezetőség nevében Györfi Mihály adott át emléklapokat a kivitelezőknek, a munkálatokban részt vevőknek. A köszöntő és méltató szavak után Veres Andi zenész gitáros énekei színesítették az ünnepi alkalmat.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium képviseletében Forgó Györgyné szakállamtitkár méltatta a szolgáltató központ jelentőségét, és átadta Dezanove Bartolomeu Inacio intézményvezetőnek a minisztérium kitüntetését.

Nyíregyháza polgármester asszonyának, Csabai Lászlónénak a nevében Nagy László alpolgármester köszöntötte az egybegyűlteket, beszédében kiemelve az együttműködés fontosságát. Egy kenyérsütő géppel „egészítette ki” jókívánságait Vecsei Miklós volt hajléktalanügyi miniszteri biztos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetője. Végezetül az Oltalom Szeretetszolgálat igazgatótanácsának nevében Deme Dóra mondott köszönetet mindazoknak, akik munkájukkal segítették az építkezést. Az ünnepség szeretetvendégséggel zárult, amelyen Nagy Bandó András szórakoztatta a résztvevőket.

Czöndör István

Regionális hozzárendelés: Nyíregyházi Evangélikus Egyházközség