Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 44 - Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Urunk, irgalmas mennyei Atyánk! Hálát adunk neked, hogy a vőlegény örömével vársz ránk. Köszönjük, hogy minket olyan szépnek, gyönyörűségesnek és boldogítónak látsz, mint a vőlegény a menyasszonyt. Megdöbbentő ez, hiszen ismered hűtlenségünket. Őröket állítasz mellénk, hogy szüntelenül emlékeztessenek téged szerelmedre, minket hűségedre. Ezért van bizalmunk hozzád. Ezért könyörgünk hozzád.

Irgalmazz gyáva lelkünknek, hiszen még ma is félünk hitvalló bizonyságot tenni rólad. Irgalmazz gőgös lelkünknek, hiszen még ma is alkudozással akarunk nálad célt érni. Irgalmazz tudatlan lelkünknek, hiszen még ma sem tartjuk fontosnak igéd ismeretét. Irgalmazz, Uram, irgalmazz!

Könyörülj meg rajtunk, mert bűneink és hitetlenekhez igazodó életvitelünk téged tesz hiteltelenné. Könyörülj meg rajtunk, mert megértésnek álcázott nemtörődömségünk miatt emberek vesznek el. Könyörülj meg rajtunk, mert a próbákban káromlunk, a bajokban számon kérünk, a csalódásokban hibáztatunk téged ahelyett, hogy dicsérnénk, hálát adnánk, szabadításodat magasztalnánk.

Kérünk téged azokért, akik ellen vétkeztünk, de mi tartjuk a haragot. Kérünk téged azokért, akik ellenünk vétettek, de nem fogadtuk el bocsánatkérésüket. Kérünk téged azokért, akik hiába várnak ránk, mert nem akarunk elmenni hozzájuk. Kérünk téged azokért, akiket ránk bíztál, de mi nem teljesítettük velük kapcsolatos szolgálatunkat.

Irgalmazz a keresztszülőknek, akik hit helyett pénzt adtak. Irgalmazz a szülőknek, akik szereteted boldogsága helyett szenvedélyeik fájdalmába vezették be gyermekeiket. Irgalmazz a gyülekezetnek, amely tétlenül nézte mindezt végig. Irgalmazz nekünk!

Légy jelen közöttünk ma is, jöjj el szabadításoddal! Hozd magaddal újulásunkat, elhívásunk és szolgálatunk megerősítését! Nevezz népednek újra, hogy felébredjen bennünk ifjúságunk szerelme, és munkád eredménye megszülessen bennünk és körülöttünk. Ámen.