Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 44 - Hálaadó istentisztelet és gyülekezetiház-szentelés Szolnokon

Egyházunk egy-két hete

Hálaadó istentisztelet és gyülekezetiház-szentelés Szolnokon

Amikor Győri Péter Benjámin lelkész 2001-ben Szolnokra került, a gyülekezeti ház (amely egyúttal a parókiának is helyt adott) már nagyon rossz állapotban volt. Az épületet a felújítási munkálatok befejeztével – október 27-én adta át rendeltetésének dr. Fabiny Tamás püspök. A házszentelőt ünnepi istentisztelet előzte meg, amelyen a templom felszentelésének 75. évfordulójára emlékeztek.

Az Északi Egyházkerület lelkészi vezetője Ef 2,19–22 alapján hirdette az igét. Prédikációjában egyebek mellett arról szólt, hogy a szolnoki evangélikusok hitéletének alapvető tere az Isten háza, az az épület, amelyet annak idején a wittenbergi vártemplom mintájára tervezett Gerey Ernő budapesti műépítész. Épp így a megújult gyülekezeti ház is lelki otthon, amelyben közösségre lelhetnek az oda érkezők.

A gyülekezeti ház, illetőleg a parókia „előéletéről” szokatlan helyszínen, a Tisza Hotel és Gyógyfürdőben tudhattak meg további részleteket az érdeklődők. A szentelést követően ugyanis itt tartották meg az ünnepi közgyűlést. Dr.Münich Béla felügyelő ismertette az épület történetét. A valamikori családi ház a második világháború idején került az egyházközség tulajdonába. Később az épület egyik felét – amelyet az állam albérlőknek utalt ki – a gyülekezet eladta és 1999-ben tudta csak visszavásárolni. A felújítást a kárpótlásként kapott összeg, a helyi önkormányzattól és az Országos Egyházi Irodától érkezett támogatás, nem utolsósorban pedig a szolnoki evangélikusok áldozatkészsége, valamint a finn testvérgyülekezet, Riihimäki anyagi segítsége tette lehetővé.

GaZsu

Regionális hozzárendelés: Szolnoki Evangélikus Egyházközség