Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 44 - Házaspártfogás

Egyházunk egy-két hete

Házaspártfogás

Ifjú házasok családos „hételeje” Piliscsabán

Gyermeknevelés, megbocsátás, férfi-, női szerepek a Bibliában. E témák köré csoportosultak az előadások és beszélgetések az Evangélikusok Közössége az Evangéliumért (EKE) Alapítvány október 21-től 23-ig tartó, ifjú házasok számára rendezett programján, melyre huszonkét házaspár érkezett gyermekeikkel együtt Piliscsabára, a Béthel Missziói Otthonba.

A mai gyermekek mások, mint régen? Ebben a témában hallhattak a résztvevők hétfő délelőtt világos, érthető, személyes példákkal szemléletessé tett előadást Veresné Kovács Judit gyermekpszichológustól. Az előadás alapja Péld 22,6 volt: „Neveld a gyermeket a neki megfelelő módon, még ha megöregszik, akkor sem tér el attól.” Rengeteg konkrét, sok családban meglévő problémáról esett szó az anyák „megosztottságától” (család és hivatás) az eredménytelen és a hatékony nevelési módszerek megemlítéséig. Nem szabad megfeledkeznünk a világos értékrendszer kialakításáról és életünkben való következetes betartásáról! „Keressétek először Isten országát…”

Dr. Veres Sándor pszichológus hétfő délután a megbocsátásról beszélt. Elgondolkodtunk már azon, hogy Isten jókedvűen, szívesen bocsát meg nekünk? Ráadásul úgy, hogy többé nem emlékszik a bűneinkre: a tenger mélyére veti őket! – emlékeztetett Mik 7,18–19 alapján. Mi hogyan bocsátunk meg másoknak? Még hetvenszer hétszer (azaz végtelenszer) is? Mt 18,21–27 és Ef 4,32 alapvetése után ez az előadás is a hétköznapi életben gyakran előforduló problémákra világított rá, s felhívta a figyelmet a párkapcsolatban és a gyermeknevelésben jól alkalmazható módszerekre.

Hétfő este, amikor a kicsik ágyba kerültek, a pároknak a szervezők meglepetéssel kedveskedtek: gyertyafényes, szépen megterített asztaloknál, finom sütemények mellett beszélhettek meg olyan kérdéseket, amelyekre napközben nem volt idő.

Másnap délelőtt a férfi- és női szerepekről Pintér Károly lelkész hozott számos pozitív és negatív bibliai példát, amelyeket személyes, házassággondozásban szerzett élményeivel és saját családjában megélt tapasztalataival egészített ki. (Egészen életszerű dolgokról esett szó, mint például: Ki hordja a kalapot? Következetesség egyenlő kegyetlenség? stb.) Akinek kérdése volt, feltehette, így az előadás végén tartalmas beszélgetés alakult ki.

A résztvevők köszönettel tartoznak a gyermekfelügyelőknek, akik lehetővé tették, hogy a szülők részt vehessenek a lelki alkalmakon, s hogy a nagyobbacska gyermekekkel ötletes és hasznos ajándékot is készítettek a részt vevő házaspárok számára.

Gulyásné Czanek Dóra

Regionális hozzárendelés: Béthel Missziói Otthon