Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 44 - Birsalmatorta

Kultúrkörök

Szeretetvendégségre…

Birsalmatorta

Hozzávalók a tésztához: 10 evőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt, 8 evőkanál kristálycukor, 6 evőkanál tej, 4 evőkanál olaj, 2 tojás, 1 csomag sütőpor, egy csipet só, egy nagyobb birsalma vagy birskörte; az ízesítéshez cukor, fahéj vagy szegfűszeg. Az öntethez: 10 dkg margarin, 10 dkg kristálycukor, 1 tojás.

Elkészítés: a hozzávalókat jól kikeverjük, majd a tésztát egy kikent, 26 cm átmérőjű tortaformába öntjük. Rárakjuk a vékony szeletekre vágott birsalmát vagy -körtét. Ízesíthetjük cukorral, fahéjjal vagy szegfűszeggel. Előmelegített sütőben 15 percig sütjük 180 fokon.

Közben elkészítjük az öntetet: a megolvasztott margarint habosra keverjük a cukorral. Ha kicsit kihűlt, hozzáadjuk a tojást, és az egészet jól összekeverjük. Kivesszük a sütőből a tortát, ráöntjük az öntetet, majd visszatesszük, és 150 fokon még 15 percig sütjük.