Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 47 - Huszonöt éves Dunaharaszti evangélikus temploma

Egyházunk egy-két hete

Huszonöt éves Dunaharaszti evangélikus temploma

A dunaharaszti missziói egyházközség 1933. évi megalakulásától az a központi gondolat vezérelte a gyülekezetet, hogy legyen saját temploma. Azonban csaknem fél évszázadot kellett várni, amíg Lehel László lelkész és a gyülekezet erőfeszítéseit siker koronázta, és 1982-ben megünnepelhették templomuk felszentelését.

A Dunaharaszti Evangélikus Egyházközség múltja és jelene méltán tanúskodik arról, hogy egy kicsiny missziói gyülekezet nemcsak hogy talpon tud maradni, de fejlődni, sőt növekedni is képes. Ennek látványos bizonyítékai a templom építésére tett erőfeszítések, a többszöri nekifutás, hogy méltó istentiszteleti helye legyen a közösségnek. A negyvenes években családok adtak otthont a gyülekezetnek, a hivatalnak. A háború, majd az utána kialakult politikai helyzet hiúsította meg a terveket, mindez azonban nem törte meg a gyülekezetet.

Az elmúlt vasárnap hálaadó istentiszteletre gyűltek a dunaharaszti evangélikus templomban a helyi és a környékbeli hívek. Az istentisztelet liturgiai szolgálatát dr. Fabiny Tamás, az Északi Egyházkerület püspöke, Krámer György, a Dél-Pest Megyei Egyházmegye esperese és Csoszánszky Márta, a Dunaharaszti Evangélikus Egyházközség beosztott lelkésze végezte. Dr. Fabiny Tamás Ézs 2,2–3 alapján hirdette Isten igéjét. Prédikációjában kiemelte, hogy a mi reménységünk nem a kövekben van, nem emberkéz alkotásaiban, hanem élő Urunkban, Jézus Krisztusban, aki nemzedékről nemzedékre megőrizte a gyülekezetet.

Az igei szolgálat után Csoszánszky Márta köszöntötte a megjelenteket, majd a régi épületekből kialakított, újonnan elkészült közösségi ház átadására került sor. A ház is annak remek tanúbizonysága, hogy egy kicsiny gyülekezet is képes a növekedésre, a megújulásra.

Az átadást követő közgyűlésen Kőszegi János másodfelügyelő megnyitója után az egyházkerület vezetői és a testvéregyházak képviselői köszöntötték – szóban és írásban – a jubiláló templom közösségét. Lehel László templomépítő lelkész elmondotta: csodaként élte meg mindazt, amiben a templomépítés során része volt. Dr. Szalai László polgármester a helyi önkormányzat nevében üdvözölte a jelenlévőket, majd Faragó Csaba református lelkipásztor, illetőleg Erdélyi Csaba, az irsai testvérgyülekezet lelkésze zárta a köszöntők sorát.

Cz. I.

Regionális hozzárendelés: Dunaharaszti Evangélikus Egyházközség