Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 47 - Fenntartható fejlődésről a Parlamentben

Keresztutak

Fenntartható fejlődésről a Parlamentben

Környezetpolitikai fórumot tartottak Fenntartható fejlődés: a 21. század globális kihívása címmel – az ez évi fórumsorozat zárásaként – november 15-én a Parlament felsőházi termében. A környezetvédelemmel kapcsolatos ismeretterjesztésen túl a sorozat keretében végzett munka legfőbb eredménye az, hogy az Országgyűlés elhatározta a fenntartható fejlődés nemzeti tanácsának létrehozását. A hazai politikai közélet szempontjából rendkívüli jelentőségű az a tény, hogy a környezetpolitikai munka fontos bázisának szánt bizottságot lényegében konszenzussal, csaknem teljes ötpárti egyetértéssel tudják útjára indítani.

A fórumsorozat záró rendezvényén dr. Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke köszöntötte a résztvevőket. Beszédében nagy hangsúllyal említette a közös erőfeszítés fontosságát.

A tanácskozáson a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsát D. Szebik Imre nyugalmazott evangélikus püspök, a tanács elnöke képviselte, a Jézus Testvérei Ökumenikus Diakóniai Rend képviseletében pedig e sorok írója volt jelen.

A politikai pártok szakértői között egyetértés van abban, hogy – a fenntartható fejlődési tanács megalakítása mellett – nagy horderejű döntés a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa tisztség létrehozása is. A majdani biztos legfőbb feladata a jövendő nemzedékek érdekeinek a képviselete lesz. Ez valódi hitbeli és erkölcsi döntéseket igénylő pozíció – tehetjük ehhez hozzá keresztényként.

Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter elmondta: a fenntartható fejlődés, azon belül is a környezet-, illetve a klímavédelem politikasemleges ügye lehet a közös nevező a politikai pártok számára. Mint kifejtette, országunkban elindult a „zöld alkotmányozás” folyamata.

Megállapíthatjuk, hogy ebben az anyaszentegyháznak komoly szerep juthat az erkölcsi háttér megteremtése, illetve sajátos eszközökkel való támogatása útján. Alapvető keresztény üzenetünk az, hogy anyagi és szellemi javaink, egész földünk a Teremtőé, mi pedig – az egész emberi nem – gondnokai vagyunk e ránk bízott kincseknek. Ebből a megfontolásból az ökumenikus diakóniai rend a teremtés ünnepét és a környezetvédelmi világnap alkalmából tartandó, soron következő – immár a tizennyolcadik – rendezvényt Fenntarthatóság az egyházban címmel szervezi meg. (2008. május 30–31-én kerül rá sor a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban.) Szili Katalin elnök asszony egyébként – a Keresztény Ökumenikus Baráti Társaság meghívására – már tartott előadást a fasori gimnáziumban.

Dr. Széchey Béla József