Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 48 - Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Hálát adunk, Urunk, hogy kegyelmed újabb esztendeje virradt ránk. Te örökkévaló vagy, de megérted, hogy mi, percemberkék mennyire rászorulunk az idő ajándékára. Köszönjük, hogy új egyházi évet kezdhetünk. Köszönjük, hogy újat kezdhetünk veled és általad.

Bocsásd meg, hogy oly sokszor eltékozoltuk a drága időt, elszalasztottuk a kínálkozó alkalmakat. Az elmúlt egyházi évben is sokszor és sokféleképpen kerestél minket. Bocsásd meg, amikor elrejtőztünk előled, amikor nem válaszoltunk kereső hangodra, amikor önző módon csak magunknak tartottuk meg szereteted ajándékait.

Köszönjük, hogy mégsem vetsz el minket, hanem újra megtérésre hívsz. Segíts, hogy a most induló adventi készülődés az őszinte bűnbánat, a feléd fordulás ideje lehessen. Segíts, hogy megszabaduljunk a fogyasztói társadalom reklámok diktálta kényszerétől. Fedezzük föl újra, hogy mire kaptuk ezt a néhány hetet.

Könyörgünk a családokért, hogy tudjunk újra szülők és gyermekek lenni, tudjuk újra egymásban is meglátni a te ajándékodat. Te adj gyógyulást a széttört családi közösségeknek, hogy igazi karácsonyi békesség tölthesse be otthonainkat.

Adj vigasztalást azoknak, akik szorongva készülnek a karácsonyra, mert valakinek üres lesz a helye az ünnepi asztalnál. Segíts, hogy észrevegyük és enyhítsük a magányosak, a gyászolók fájdalmát.

Eléd visszük egyházunkat, gyülekezeteinket. Szentlelkeddel, az erő, a szeretet és a józanság lelkével töltsd be és vezesd lelkészeinket, hogy bele ne fáradjanak a sokasodó szolgálatokba, hanem maguk is a növekvő adventi világosságból, az érkező Úr öröméből és békességéből éljenek.

Eléd visszük hazánkat, népünket, vezetőinket. Kampányszeretet és kampánymegbékélés helyett égető szükségünk lenne őszinte önvizsgálatra és tartós megbékélésre. Egykor, a betlehemi csillag fényében, pásztorok és királyok térdeltek egymás mellé a jászolbölcsőnél. Segíts felismerni, hogy mi is lehetünk Isten gyermekei, egymásnak testvérei, ha nem a heródesi hatalomvágy, hanem a krisztusi szeretet tölti be szívünket.

Eléd visszük az egész nyugtalan teremtett világot, amely sóvárogva várja Isten fiainak megjelenését. Te kétezer éve eljöttél ebbe a világba, elhoztad a megváltás, a megbékélés, a kiengesztelődés ajándékát. Ezekkel küldted el az első apostolokat a föld végső határáig, ezeket a kincseket bízod mai tanítványaidra is. Segíts minket, hogy kegyelmed új esztendejében megújuló erővel legyünk evangéliumod követei, szereteted megélői és szószólói szerte a világban.

Segíts, hogy korunk spirituális pusztaságában, káoszában utat készíthessünk neked, az érkező adventi Királynak, a boldog találkozás reményében. Ámen.