Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 48 - Kedves Gyerekek!

Gyermekvár

Kedves Gyerekek!

Utolsó részéhez érkeztünk mostani sorozatunknak. Ebben Albert és Pongrác lovaggal kelhettetek útra, hogy legyőzzék a hétfejű sárkányt, amely elfoglalta a Tudás erdejében található várat. A két nemes lovag minden alkalommal úgy próbálta meg teljesíteni ezt a feladatot, hogy egy-egy, valamiképpen a Bibliához kapcsolódó feladványt adott a sárkánynak. Ezeket a rejtvényeket ti is megoldhattátok. A helyes megfejtéseket – akár egybe összegyűjtve – küldjétek el a szerkesztőségünk címére (Evangélikus Élet szerkesztősége, 1085 Budapest, Üllői út 24.). A borítékra írjátok rá: Gyermekvár. Jutalmul a sorozathoz kapcsolódó játékot kaphattok.

7.

Egy madárcsicsergéstől hangos reggelen Pongrác így szólt lovagtársához:

– Nos, nemes barátom, már csak egy fej legyőzése maradt hátra.

– Igen, de ő a végsőkig fog küzdeni – felelte Albert. – Nem fogja magát hagyni.

– De mi sem hagyjuk magunkat, és visszaszerezzük tőle a várat!

– És van is valami terved, hogyan?

– Szakáll király kémei azt jelentették, hogy a hetedik fej nehezen oldja meg a betűrejtvényeket. Készítsünk hát neki egyet!

Így is tettek. A sárkány, amint megkapta kihívóitól a feladatot, azonnal nekiállt. Két napjába telt, mire eljutott a megoldásig. A végére azonban már csak annyi ereje maradt, hogy elolvassa az elrejtett üzenetet, és végkimerülésben kimúlt.

Albert és Pongrác lovag ujjongott örömében, hogy sikerült megszabadítania a Tudás erdejében levő várat a hétfejű sárkánytól. Miután körbejárták belül az épületet, és ellenőrizték, hogy nem esett-e súlyos károsodás a várban a megszállás alatt, lóra pattantak, és hazasiettek, hogy minél előbb elújságolják Szakáll királynak a győzelem hírét.

Ha függőleges irányban kihúzzátok az alábbi szavakat a táblából, és helyes sorrendben összeolvassátok a megmaradtakat, megtudjátok, hogy mit üzent a két lovag a sárkánynak. (Mindegyik betű csak egy-egy szóhoz tartozik.): viadal, tudás, baj, nem, lovak, sok, erdő, király, félj, hisz, fél, Biblia, hír, kiabál, sikere, ló, tanítvány, feladat, elbújik, terved, harc, megoldani, a, hétfejű, és, lovagok.