Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 49 - Gyülekezeti házat avattak Cegléden

Egyházunk egy-két hete

Gyülekezeti házat avattak Cegléden

Új gyülekezeti házat adtak át rendeltetésének Cegléden, a város központjában. A korszerű, mai követelményeknek megfelelő létesítményt dr. Fabiny Tamás, az Északi Egyházkerület püspöke szentelte föl december 2-án, advent első vasárnapján. Lelkészlakás, imaház és ifjúsági terem egyaránt helyet kapott az épületben.

Az ünnepi hálaadó istentisztelet igehirdetője, az egyházkerület püspöke az 1896-ban felszentelt ceglédi evangélikus templomban Zsolt 100,5 alapján prédikált. Kiemelte: az ősök hite nyomán nemcsak egy gyülekezeti ház épült fel, hanem egy család otthona is. Rámutatott, hogy ha Jézus van jelen a gyülekezeti házban, akkor két templomuk van a ceglédi híveknek.

A liturgiában részt vett Krámer György püspökhelyettes, a Dél-Pest Megyei Egyházmegye esperese és Péter Zoltán, a Ceglédi Evangélikus Egyházközség lelkésze.

Az istentisztelet után az újonnan elkészült gyülekezeti ház falán elhelyezett emléktábla leleplezésére került sor, amellyel a gyülekezet az elődöknek állított emléket. Dr. Szentpétery Kálmán, a gyülekezet felügyelője méltatta elődeik munkáját, majd átadta az épület kulcsait Péter Zoltánnak.

Az ünnepi közgyűlést a gyülekezeti felügyelő köszöntő szavai nyitották meg, majd Tőrös Csaba építész beszámolt az építkezésről. A köszöntők sorában többek között Fabiny püspök – Benczúr László egyházkerületi felügyelő jókívánságait is tolmácsolva – adott hangot örömének. A németországi, mühldorfi testvérgyülekezet áldáskívánásait Andreas Beneker lelkész tolmácsolta. Az önkormányzat részéről Takács László alpolgármester fejezte ki jókívánságait, és ígéretet tett arra, hogy támogatni fogja azt a kezdeményezést, hogy a templom és a gyülekezeti ház közötti utca neve a közeljövőben a jelenlegi Kígyó közről Ordass Lajos közre változzék, emlékeztetve a gyülekezet egykori lelkészére.

Czöndör István

Regionális hozzárendelés: Ceglédi Evangélikus Egyházközség