Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 49 - Református templomban avattak evangélikus lelkészt

Egyházunk egy-két hete

Református templomban avattak evangélikus lelkészt

Ünnepi istentisztelet keretében avatta lelkésszé Gazsóné Verasztó Teodórát a Gyáli Református Egyházközség templomában dr. Fabiny Tamás, az Északi Egyházkerület püspöke november utolsó napján.

A Vecsési Evangélikus Egyházközséghez tartozó gyáli gyülekezetnek nincs saját temploma, ezért került sor a Gyálon lakó lelkészjelölt ordinálására a helyi református templomban.

Gazsóné Verasztó Teodóra már a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban eltöltött évek alatt érdeklődni kezdett a teológia iránt. 2001-ben nyert felvételt az Evangélikus Hittudományi Egyetemre. 2005-ben kötött házasságot Gazsó Ferenccel. Gyakorlati évét a 2006/2007-es tanévben a zuglói evangélikus gyülekezetben, Tamásy Tamásné lelkész vezetésével végezte. Nagy szeretettel emlékezett meg Győri János Sámuelről, a Pesterzsébeti Evangélikus Egyházközség lelkészéről, aki támogatta, és egyengette útját.

Az ünnepi istentiszteleten Fabiny Tamás 1Thessz 5,16–18 alapján tartott igehirdetésében kiemelte az ige három imperativusát. Az első az örömre való felszólítás: „Örüljetek”; advent első vasárnapja az öröm továbbadására szólít fel minket. A második felszólítás az imádkozásra való buzdítás: „Szüntelenül imádkozzatok.” A harmadik imperativus, hogy adjunk hálát – hiszen oly sokszor elfelejtjük megköszönni Isten ajándékait!

A liturgiában részt vett dr. Szentpétery Péter az Evangélikus Hittudományi Egyetem képviseletében, valamint Rezessy Miklós, a Vecsési Evangélikus Egyházközség lelkésze. Az ünnepi eseményt gazdagította a gyáli református ifjúság, illetve Gazsó Ferenc és Verasztó Noémi énekszolgálata.

Az úrvacsorával zárult istentisztelet után elsőként Szentpétery Péter mondotta el jókívánságait, majd Tamásy Tamásné volt mentorként köszöntötte az újonnan felavatott lelkészt. A vecsési evangélikus gyülekezet nevében Rezessy Miklós lelkész és Szabó Dénesné felügyelő asszony mondott köszöntőt. Végezetül a püspök átadta a lelkészi oklevelet, majd Gyimesi István gyáli polgármester szavai zárták a köszöntések sorát.

Gazsóné Verasztó Teodóra a Sarepta Budai Evangélikus Szeretetotthonban lelkigondozói munkával, illetve egyházmegyei beosztott lelkészként, Krámer György esperes mellett kezdi meg szolgálatát.

– czöndör –

Regionális hozzárendelés: Vecsési Evangélikus Egyházközség