Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 49 - Jövőkép a diakóniában

Keresztutak

Jövőkép a diakóniában

Szociális intézményeink vezetői találkoztak Révfülöpön

Az elmúlt hónapok fontos változásokat hoztak egyházunk diakóniai életében. A diakóniában dolgozók egy éve megfogalmazták az új hatéves ciklussal kapcsolatos kéréseiket és elvárásaikat az egyház vezető testületei számára. A mostani konferencia volt az első olyan alkalom, amikor együtt értékelhették az eltelt időt, és a közös jövő felé fordíthatták figyelmüket. Tény, hogy a kérések döntő többsége teljesült, hiszen megszervezték az önálló diakóniai osztályt az egyház országos irodáján belül, és megkezdte munkáját a nemrég megalakult módszertani központ Szarvason. Az új diakóniai bizottság rendszeresen ülésezett, és fontos döntéseket hozott, Ittzés János révén pedig immáron az állandó püspöki támogatást is megkapják a szolgálatukhoz. Az eredmények mellett azonban számos tisztázandó kérdés is előkerült a konferencián.

Az első két napon a résztvevők – az eddigi konferenciák metodikájához képest némileg új formában – csapatépítő tréningen próbálták megfogalmazni közös szolgálatuk jövőképét, majd mintegy pihenésként a tapolcai tavasbarlangban csónakázhattak – ha nem is egy hajóban, de egy irányban. A barlang mélyén felcsendülő kánonok egységes hangja jó alapot szolgáltatott az esti háromórás fórumbeszélgetés őszinte légkörének megteremtéséhez. Mindenki érzékelhette a fórum során is, hogy az egyházat övező társadalmi változások és kedvezőtlen folyamatok miatt az eddigi évekhez képest egyre inkább rákényszerülünk, hogy közös dolgainkat szervezettebben és tudatosabban végezzük. A diakóniai osztály, a módszertani központ és az intézmények, gyülekezetek között ki kell alakítani a lehető leghatékonyabb együttműködés feltételeit. A diakóniában dolgozók abban is egyetértettek, hogy a szolgálatukat mederben tartó egyházi szabályrendeleteket rövidesen át kell dolgozni, és új törvényjavaslatot kell a zsinat elé tárni.

A harmadik napon e sorok írójának rövid teológiai alapvetése után Jeszenszky Zitának, az Országos Egyházi Iroda Diakóniai Osztálya vezetőjének előadása járta körül színes példákkal az ember és környezet viszonyát a szociális munkában, majd Mekis Viktória országos irodaigazgató-helyettes ismertette azokat az egyházi törvényeket és eljárási módokat, amelyek az intézményi diakóniát szabályozzák. Végül a minisztérium képviseletében dr. Dávidné Hidvégi Julianna főosztályvezető tartott előadást a szociális törvény módosításával kapcsolatban. Az előadás élénk szakmai vitát váltott ki a jelenlévőkből, mintegy jelezvén a szolgálat állami keretei körül lengő bizonytalanságokat és aggodalmakat. A konferencián Ittzés János elnök-püspök és Hafenscher Károly országos irodaigazgató igei szolgálattal vett részt.

Gregersen-Labossa György