Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 49 - Karácsonyi ajándék adventben

Kultúrkörök

Karácsonyi ajándék adventben

Hosszú évek reményteljes várakozása teljesedett be a hatvani evangélikus gyülekezetben, amikor advent első vasárnapján Sándor Frigyes, a Borsod-Hevesi Egyházmegye esperese felszentelte az egyházközség új orgonáját.

Amikor 1935-ben, Sztehlo Gábor gyülekezetalapító és templomépítő lelkész idejében elkészült a templom, már nem maradt anyagi fedezet orgonára. A hívek nyolcévnyi szorgalmas gyűjtésének köszönhetően azonban 1943. szeptember 21-én felcsendülhetett az orgonaszó. De az öröm nem tartott sokáig: napra pontosan egy év múlva nemcsak a szomszédos parókia fala dőlt le egy szőnyegbombázás során, hanem a templom tornya, oltárképe és az orgona is súlyosan megsérült, használhatatlanná vált. Ezután harmóniummal kísérték a gyülekezeti éneklést.

Ám a maroknyi gyülekezet orgonaszóra vágyott. Ez év késő őszén az egyházközségnek váratlanul lehetősége nyílt egy Viscount Jubilate 233 típusú orgona kedvezményes megvásárlására. A hangszert Mekis Péter, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem orgona szakának hallgatója szólaltatta meg múlt vasárnap a zsúfolásig megtelt templom mintegy százhúsz fős ünneplő gyülekezete előtt. Az istentisztelet liturgiájában Fatalin Helga lelkész mellett dr. Barcza Béla, a gyülekezet immár nyugalomba vonult korábbi lelkipásztora és dr. Zsigmondy Árpád nyugalmazott lelkész vett részt.

Boda Zsuzsa