Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 49 - „Emlékezzél meg az útról, amelyen hordozott téged az Úr”

Kultúrkörök

„Emlékezzél meg az útról, amelyen hordozott téged az Úr”

A címbeli igevers Mózes ötödik könyvének 8. fejezetéből közös címe lehetne az alább ismertetendő két könyvecskének. Két „kislélegzetű” művet szeretnék az olvasók figyelmébe ajánlani.

Az első: Akinek szívügye volt az evangélizáció. Takaros küllemű, fényképekkel is ellátott könyvecske. Laborczi Zoltán elhunyt evangélikus lelkész (1919–2004) életútját tartalmazza, de nem egyszerűen életrajz. Írója – a felesége, Prőhle Margit – csupán családjának szánta a megemlékezést, de mivel a rokonság, régi és új barátok egyre többen olvasták, és Laborczi Zoltán gyülekezetének tagjai is nagy számban vásárolták, mára felmerült az igény, hogy üzletben is hozzá lehessen jutni.

Ízelítőül a tartalomjegyzékből: Gyermek- és ifjúkora a teológia elvégzéséig – Segédlelkészi évek – Házasságunk előtörténete – Gyenesdiás-Kapernaum – 32 év története – Egy kis családtörténet, avagy közös életünk évtizedei – Az 1956-os nagybaráti találkozó – Mi és a bencések – Milyen volt a párom? – A teológia szeretete és a liturgia teológiája – A budapesti évek – Ami a hazatérés után történt.

Látható tehát, hogy sok irányba van kitekintése a műnek. Az eddigi olvasók velem együtt koruktól, nemüktől, műveltségi szintjüktől függetlenül pozitív véleménnyel voltak, vannak róla. Mindenki talált benne érdekeset, tanulságosat, elgondolkodtatót, esetleg megtalálta benne a saját nevét. Stílusa olvasmányos, többen mondták, hogy nem tudták letenni.

A másik egy füzet, címe: A soproni Prőhle család története. Alcíme ez lehetne: Történelem alulnézetből.

Valóban, benne van a 20. század viharos, többször tragikus története úgy, ahogyan a Prőhle család átélte. Ezenkívül még sok-sok, csupán a családra jellemző történést beszél el. A szerző édesapját, Prőhle Károlyt is jellemzi, s a szigorúnak ismert professzort mint szerető családapát mutatja be. De nem hiányzik belőle az elnéző kritika és a humor sem.

Ezt az írást is sokan olvasták már, és olyanok is tetszésüket fejezték ki, akik senkit sem ismertek a családból. Mindkét írást melegen ajánlom az Evangélikus Élet olvasóinak.

Laborczi Zoltánné: Akinek szívügye volt az evangélizáció. Magánkiadás. Ára: 800 Ft. Laborczi Zoltánné: A soproni Prőhle család története. Magánkiadás. Ára: 330 Ft. Kapható a Huszár Gál papír- és könyvesboltban (1054 Budapest, Deák tér 4.).

Keveházi László