Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 49 - Szeretetsüti-parti

Kultúrkörök

Szeretetsüti-parti

Pogácsát és más édes vagy sós aprósüteményt – mint az elnökségi, bizottsági stb. ülések elmaradhatatlan „kellékeit” – sokszor láthattak már a Magyarországi Evangélikus Egyház országos irodája földszinti tanácstermének falai; kelt ostoros kalácsot, banánkenyeret, gesztenyés alagutat, habos dióst, mézes krémest és még vagy tizenöt különféle desszertet azonban ritkábban – ha egyáltalán igen. Egészen mostanáig.

December 1-jén, advent első szombatján ugyanis az Evangélikus Élet tavaly indult és kezdetben hetente, idén pünkösdtől pedig kéthetente megjelenő, Szeretetvendégségre című rovatának vezetői rendhagyó találkozóra invitálták a lap olvasóit, melyen „belépőként” egy-egy tányér süteményt kellett „felmutatniuk” az érdeklődőknek. A terített asztalt – melyen természetesen az adventi koszorú is helyet kapott – körülülő vendégek Boda Zsuzsa rovatgazda bevezető gondolatait követően Hargitai György mesterszakácsot kérdezhették – nemcsak kedvenc karácsonyi receptjeiről, de például az egészséges étkezésről is.

A Príma Konyha magazin főszerkesztője, számos receptkönyv szerzője szerint az egészséges étkezés titka a mértékletességben és az arányok helyes megtartásában rejlik. Véleménye szerint nem egy szelet süteménytől vagy egy tányér pörkölttől lesz egészségtelen a táplálkozásunk, hanem attól, ha nem ellensúlyozzuk őket gyümölcsökkel, zöldségekkel, főzelékfélékkel. A süteményekkel kapcsolatosan elmondta, hogy például helyettesíthetjük ugyan a cukrot mézzel, de a sütés közbeni magas hőfokon a mézben található vitaminok lebomlanak…

A süteménykóstolással és receptcserélgetéssel záruló alkalom keretében tartották meg a lap Adventi gyertyák című fotópályázatának ünnepélyes eredményhirdetését is. A megjelent kategóriagyőzteseknek és a pályázóknak Nagy Bence tervezőszerkesztő adta át a díjakat és az emléklapokat.

Vitális Judit