Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 49 - A reménység temploma

Egyházunk egy-két hete

A reménység temploma

Tíz éve szentelték föl a zuglói lelki hajlékot

Több évtizedig épült temploma felszentelésének tizedik évfordulóját ünnepelte a zuglói gyülekezet advent első vasárnapján. Az úrvacsorás istentiszteleten dr. Harmati Béla nyugalmazott püspök prédikált.

A liturgiai szolgálatot Tamásy Tamás parókus lelkész végezte. Harmati Béla Zsid 6,19 alapján hirdette Isten igéjét: „…a reménység lelkünknek biztos és erős horgonya…” Prédikációjában az emlékezés gyógyító erejét és a hálaadás fontosságát hangsúlyozta. Mint mondta, a templom építésének hosszúra nyúlt történetében – az 1930-as évektől mostanáig – gyakran voltak nehéz és fájdalmas időszakok, de minderre abban a Krisztusban való reménnyel gondolhatunk vissza, aki meg tud újítani, akivel újat lehet kezdeni. „Örüljenek a hívek, hogy tíz évvel ezelőtt befejeződött a templom építése, és most a gyülekezet belső épülésének korszakában élhetnek és remélhetnek Jézusban. Arra volna szükség, hogy az egyházakban és a gyülekezetekben reménység ébredjen, és a világ felé sugározzon” – fogalmazott a püspök.

Az alkalomhoz, amelynek fényét a gyülekezeti énekkar is emelte a Hajnalcsillag című kis kantáta előadásával, kiállításmegnyitó kapcsolódott. Sólyom Irén pénztáros hímzett, gobelintechnikával készült, bibliai témájú faliképeit Polgár Rózsa méltatta. A Kossuth-díjas textilművész beszédében a személyes felelősséget emelte ki: „Ki milyen lelki ajándékot kapott, úgy szolgáljatok azzal egymásnak, mint Isten sokféle kegyelmének jó sáfárai…” (1Pt 4,10) Minden embernek, mint lámpásnak, az a dolga, hogy bevilágítsa a maga „körzetét”. Így lesz reményteli jövője a zuglói gyülekezetnek is.

– adámi –

Regionális hozzárendelés: Budapest–Zuglói Evangélikus Egyházközség