Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 50 - Nagy János szobrászművész kiállítása

Kultúrkörök

Nagy János szobrászművész kiállítása

A budapesti Vármegye Galéria egyre bővülő kiállítótermébe lépve azonnal szemünkbe tűnik a felénk néző Szent István-szobor. Számos lovas szobrát ismerem, de ennek megmintázása egyedülálló. A ló földig hajló feje még jobban kiemeli a kardját keresztként magasba emelő, a kereszténység erejét hirdető király alakját.

Nagy János, a Szervátiusz Jenő-díjas szobrászművész minden művében a legjellemzőbbet, a jellegzetességet igyekszik kifejezni. A történés eredetét, a megmintázott alak belső világát, az összefüggéseket keresi. A lényegre törekvés mellett a magyarság eredetének kutatása is szerepet kap művészi munkájában, legyen az fafaragás, mintázás, domborítás vagy éppen öntés. Ezt tükrözik a Gilgames-eposz feldolgozásai vagy a mosolyra fakasztó, kedvesebbnél kedvesebb, népballadák, népdalok ihlette, sokszor tenyérnyi plakettek.

Művészetének alapja a technikai gazdagság és a műfaji sokszínűség. Drámai hangvételű alkotásai mellett ott találjuk a Csokonai-vershez alkotott, végtelenül kedves, „Földiekkel játszó égi tünemény” című illusztráció szívvel teli líraiságát is…

A galériát működtető Erdély Művészetéért Alapítvány – sokszor nagy nehézségekkel, anyagi problémákkal küszködve – évtizedek óta gondosan teljesíti a bemutatkozáskor kitűzött céljait, nem utolsósorban az összetartozás erősítését. Ezt érezzük is mindinkább a kiállítók és a látogatók baráti kapcsolatában.

Jellemző azokra az erdélyi, székelyföldi művészekre, akiknek a Vármegye Galériában nyílik kiállításuk, hogy családjukon kívül nemegyszer több „földijük”, hazai művésztársuk, barátjuk kíséri el őket. S ami ugyancsak örvendetes jelenség: sok művész és látogató korábbi találkozásokra, hasonló, kitűnően rendezett bemutatókra visszaemlékezve ismerősként, barátként köszönti egymást. Erről beszélgettünk Simon Endre marosvásárhelyi festőművésszel is, akinek a kiállítása még szintén látható a galéria második szintjén.

Nagy János kiállítása december 19-ig keddtől péntekig 10 és 18 óra között tekinthető meg a Vármegye Galériában (1052 Budapest, Vármegye u. 11.).

Schelken Pálma