Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 50 - Karácsonyi kalács

Kultúrkörök

Szeretetvendégségre…

Karácsonyi kalács

Hozzávalók a tésztához: 60 dkg finomliszt, 3 tojássárgája, 3 evőkanál olaj, 6 dkg kristálycukor, 4 dl langyos tej, 5 dkg morzsolt élesztő, 1 mokkáskanál só. A töltelékhez: 25 dkg Rama margarin, 25 dkg kristálycukor, 3 evőkanál fahéj (lehet kakaópor vagy darált dió is). A megkenéshez: 1 tojás.

Elkészítés: a tésztához valókat egy tálban összekeverjük (az élesztőt nem kell tejben felfuttatni, elég csak az alapanyagokhoz morzsolni), majd jól bedagasztjuk egészen addig, míg a tészta el nem válik az edény falától. Letakarjuk és meleg helyen körülbelül 50 perc alatt a duplájára kelesztjük. Ez alatt elkészítjük a tölteléket: a margarint a cukorral krémes állagúra keverjük, majd hozzáadjuk a fahéjat (vagy kakaóport vagy darált diót).

A megkelt tésztát lisztezett gyúrólapra borítjuk és hat egyforma részre osztjuk. Ezeket egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, majd egy megnedvesített kés segítségével megkenjük az elkészített töltelékkel. Ezután mindkét rövidebbik oldalát ujjnyi szélességben befelé ráhajtjuk, és a tésztát hosszában – lehetőleg minél több csavarással – felhengergetjük. Az így kapott tésztahengereket hármas copfolással összefonjuk. Az összefont két kalácsot körülbelül 30×20 centiméteres, magas falú tepsibe fektetjük, 10-15 percnyi pihentetés után felvert tojással megkenjük, és előmelegített sütőben körülbelül 160 Celsius-fokon 35 perc alatt megsütjük.