Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 02 - Ötven nemzet fiataljai vettek részt a jubileumi taizéi találkozón

Keresztutak

Ötven nemzet fiataljai vettek részt a jubileumi taizéi találkozón

Genf templomaiban tartott istentiszteletekkel ért véget az új esztendő első napján a Taizéi Közösség által rendezett harmincadik európai ifjúsági találkozó. A több mint negyvenezer fiatal mintegy ötven nemzet képviseletében vett részt az ökumenikus rendezvényen; a legnagyobb külföldi csoport ezúttal (is) a lengyeleké volt kilencezer-egyszáz fővel. Ez volt az első olyan taizéi találkozó, amelyet Svájcban, az alapító szülőhazájában tartottak. A helyszín azért is jelentős, mert Roger atya Genfbengyűjtötte maga köré az első testvéreket, mielőtt Franciaországban megalapította a Taizéi Közösséget.

Az ötnapos együttlét során a fiatalok nemcsak hitbeli, hanem politikai kérdésekkel is foglalkoztak. Alois testvér, a közösség priorja a keresztények egységének fontosságát hangsúlyozta, és arra szólította fela fiatalokat, hogy keressék a keresztények közötti kiengesztelődés konkrét lehetőségeit. „Hogyan beszélhetünk hitelesen a szeretet Istenéről, ha mi magunk nem élünk egységben?” – tette fel a kérdést.

Genf templomaiban afiatalok szilveszter éjszakáján a világbékéért imádkoztak – különösen a háború sújtotta térségekre gondolva. Január 1-jén délelőtt egyházközségekben vettek részt istentiszteleteken, majd a vendéglátó családok hívták meg őket ebédre. A találkozón hozzávetőleg ezerkétszáz magyar vett részt, köztük mintegy hétszázötven határon túli fiatal.

A rendezvény során kihirdették, hogy a jövő év végi összejövetel helyszíne Brüsszel lesz. Belgiumi egyházi vezetők üzenetben köszöntötték a genfi találkozó résztvevőit, és kifejezték afeletti örömüket, hogy jövőre ők láthatják vendégül a fiatalokat. Az üzenetet katolikus részről Godfried Danneels bíboros, prímás, Guy Harpigny püspök, anglikán részről Robert Innes, a protestáns egyházak képviseletében Guy Liagre, ortodox részről pedig Panteleimon metropolita írta alá.

Magyar Kurír