Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 02 - 4. nap – Mindenkor imádkozzatok az igazságosságért

A hét témája

4. nap – Mindenkor imádkozzatok az igazságosságért

„Vigyázzatok, hogy senki se fizessen a rosszért rosszal, hanem törekedjetek mindenkor a jóra egymás iránt és mindenki iránt!” (1Thessz 5,15)

2Móz 3,1–12: Isten meghallgatja Izráel fiainak segélykiáltását

Zsolt 146: Az Úr igazságot szolgáltat az elnyomottaknak

1Thessz 5,13–18: Vigyázzatok, hogy senki se fizessen a rosszért rosszal

Mt 5,38–42: Ne álljatok ellent a gonosznak

Magyarázat

Mint Isten népének az a közös hivatásunk, hogy imádkozzunk az igazságosságért. Isten meghallgatja az elnyomottak, a szükségben szenvedők, az árvák és az özvegyek kiáltását. Ő az igazság Istene. Jézus Krisztusban, egyszülött Fiában válaszol, aki azt parancsolja, hogy békességben munkáljuk az egységet. Pál is ezt hangsúlyozza, amikor azt írja: „Vigyázzatok, hogy senki se fizessen a rosszért rosszal, hanem törekedjetek mindenkor a jóra egymás iránt és mindenki iránt.”

Szüntelenül imádkoznak keresztyének az igazságosságért, hogy minden ember kellő tiszteletben részesüljön, és mindenkinek méltó helye legyen a világban. Az Egyesült Államokban az igazságtalan rabszolgatartó rendszernek egy véres polgárháború vetett véget, de utána egy évszázadon át még tovább élt az állam által is támogatott faji megkülönböztetés. A gyülekezeteket is bőrszín szerint különböztették meg. Sajnálatos, hogy a rasszizmus és az előítéletek más megnyilvánulásai, mint például az idegentől való félelem, ma is jelen vannak az amerikai társadalomban.

Mindezek ellenére éppen az egyházak, elsősorban az afroamerikai egyházak és ökumenikus partnereik kitartó küzdelmének, legfőképp dr. Martin Luther King békés mozgalmának köszönhetően az amerikai törvényhozás központi kérdése lett az emberi jogok biztosítása mindenki számára. Mélyen gyökerező meggyőződése, miszerint csak a krisztusi szeretet képes a gyűlöletet legyőzni és a társadalmat átalakítani, mindmáig ösztönzőleg hat a keresztyénekre az igazságosságért való küzdelmükben. Dr. King születésnapja nemzeti ünnep az Egyesült Államokban. Minden évben vagy közvetlenül az ökumenikus imahét előtt vagy alatta emlékeznek meg róla.

Isten meghallgatta Izráel fiainak segélykiáltásait, és válaszolt nekik. Ő azóta is válaszol minden elnyomott kiáltó szavára. Jézus emlékeztet arra, hogy Isten igazsága abban az áldozatkészségben testesül meg, amelyben feladja saját biztonságát, hatalmát, tekintélyét és mindenekelőtt az életét, hogy igazságot és megbékélést hozzon. Ezáltal minden ember egyformán értékes, és emberi méltóságát tiszteletben kell tartani.

Az egység felé vezető úton csak akkor tudunk előrehaladni, ha meghalljuk az elnyomottak kiáltásait. Ez az ökumenikus mozgalomra is érvényes. Számíthatunk rá, hogy „további egy mérföldet” kell megtennünk ahhoz, hogy meghalljuk a másikat, és hogy szembenállás helyett szeretetben cselekedjünk.

Imádság

Urunk, Istenünk! Isteni képmásodra teremtettél mindannyiunkat, nőket és férfiakat. Add, hogy egy szívvel, lélekkel szüntelenül imádkozzunk: hogy az éhezők jóllakjanak, a rabságban élők megszabaduljanak, és hogy minden ember méltóságban éljen. Engedd, hogy alkalmas eszközeid legyünk ennek megvalósulásában. Jézus Krisztus nevében kérünk. Ámen.