Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 02 - 5. nap – Mindenkor imádkozzatok türelmes szívvel

A hét témája

5. nap – Mindenkor imádkozzatok türelmes szívvel

„Tanúsítsatok mindenki iránt türelmet!” (1Thessz 5,14)

2Móz 17,1–4: Miért?

Zsolt 1: Kellő időben gyümölcsöt terem

1Thessz 5,13–18: Legyetek türelmesek mindenkihez

Lk 18,9–15: Az alázatos imádság

Magyarázat

Nem maradhatunk elégedettek addig, amíg keresztyének között léteznek ellentétek. Rendjén van, ha a megbékélés napját türelmetlenül várjuk. El kell fogadnunk azonban, hogy az ökumenikus erőfeszítések nem mindenhol egyformák. Egyesek nagy lépésekkel haladnak előre, mások óvatosabbak. Szent Pál apostol int, hogy legyünk türelmesek mindenkihez.

Az imádkozó farizeushoz hasonlóan mi is könnyen azzal a gőggel állhatunk Isten elé, mint akik mindig helyesen cselekednek: „Isten, hálát adok neked, hogy nem vagyok olyan, mint a többi ember, rabló, igazságtalan, házasságtörő, mint ez a vámos is.” Pál apostol figyelmeztetése különleges hangsúlyt kap, amikor kísértést érzünk arra, hogy elítéljük gyülekezeti tagjaink vagy ökumenikus partnereink lassúságát vagy átgondolatlan gyorsaságát.

Néha Istennel is türelmetlenek vagyunk. Kérdőre vonjuk őt, mint Izráel népe a sivatagi vándorlás idején: miért folytassuk ezt a megerőltető utat, ha úgysincs semmi hasznunk belőle? Bízzunk Istenben! Ő tetszése szerint válaszol imádságainkra az általa meghatározott időben. Lehetőséget teremt arra, hogy a „ma” gondjaira válaszolva egyesítse a keresztyéneket.

Imádság

Urunk, tégy olyan tanítványokká minket, akik éjjel-nappal figyelnek szavadra! Az egység felé vezető úton adj nekünk reménységet, hogy kellő időben gyümölcsöt teremjünk. Amikor előítéletek és kétségek gyötörnek, áldj meg minket alázatos türelemmel, amely nélkül nincs megbékélés. Ámen.