Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 02 - Apostol emberközelből

Kultúrkörök

Apostol emberközelből

Új könyv Pálról a Kálvin Kiadó gondozásában

Pál, az elhívott, Pál, az ékesszóló, Pál, a teológus, Pál, a misszionárius. Az apostol e négy arcát mutatja be a Magyarországi Református Egyház Kálvin Kiadója legutóbb megjelent kötetében. Az igényes kivitelű könyv Peter Wick svájci teológus Paulus című művének magyar kiadása Gromon András fordításában.

A munka megjelentetésének oka már az előszó első mondatában szerepel: „Könyvünknek az a szándéka, hogy a népek apostolát és művét közelebb hozza a felsőoktatásban részt vevőkhöz és más érdeklődőkhöz, továbbá bátorítsa és rávezesse őket arra, hogy önállóan is foglalkozzanak az egyház és az emberi történelem e kiemelkedő és meghatározó személyiségével.”

A tankönyvként is használható kötet nem tudományos munka, legalábbis – amint a szerző már az első oldalon leszögezi – nem tesz kísérletet arra, hogy bemutassa a Pállal kapcsolatos tudományos kutatás jelenlegi állását.

Amit Wick célként tűz ki maga elé – és a könyv végére érve beláthatjuk, hogy ezt sikerül is megvalósítania –, nem más, mint hogy emberközelbe hozza „a Közel-Kelet és a nyugati világ történetének egyik legizgalmasabb személyiségét”, a zsidóként egykor a keresztényeket üldözőt, majd a damaszkuszi úton történt „pálfordulása” után Krisztust hirdető apostolt.

A szerző mindezt úgy éri el, hogy közérthető, olvasmányos stílusban ír. Ráadásul a zárt egységet alkotó, önmagukban is olvasható fejezetekben továbbgondolásra hív, „feladatokat adva” az olvasóknak. Az önképzéshez segítséget nyújtanak az egyes fogalmak háttérszínnel kiemelt, rövid definíciói éppúgy, mint a főszövegben vastagon szedett kifejezések, kulcsszavak. A fontos megállapításokat dőlt betűs szedéssel hangsúlyozzák.

A könyv laikusok és teológushallgatók számára is ajánlható, gondolkodásra ösztönző, élvezetes olvasmány; gazdag irodalomjegyzékkel és más források megnevezésével Pál életének és teológiájának további tanulmányozására ösztönöz.

Peter Wick: Pál – A keresztyénség tanítója. Kálvin Kiadó, Budapest, 2007. Ára 1600 forint.

G. Zs.