Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 02 - Tizenöt esztendős volt a Szarvasi Középhalmi Misszió

Egyházunk egy-két hete

Tizenöt esztendős volt a Szarvasi Középhalmi Misszió

Az alkohol- és szenvedélybetegeket mentő misszió 1984-ben kezdte meg munkáját, és a következő állomáshelyeken működött: Szarvas-Ótemplom, Fót, Tápiószele, Mátraháza, Bükkszentkereszt, Berekfürdő, Kaposszekcső, a Békés megyei Alkohológiai Intézet, majd Dömös. Állandó központja 1992 óta a kárpótlásként visszakapott középhalmi evangélikus iskola.

A Szarvasi Középhalmi Misszió munkatársai alapítványt hoztak létre az alkohol- és egyéb szenvedélybetegek gyógyítása, utógondozása, családterápiák tartása, a fiatalok lelki-testi egészségre nevelése és az idősek gondozása céljából. Szolgálatukat másfél évtizede évről évre három úgynevezett gyógyító konferencia, továbbá nagycsaládos nyári tábor és az idősek hete elnevezésű rendezvény keretében végzik. Nagyünnepeken is élettel telik meg a misszió: a környékbeli tanyasi hívek itt vesznek részt úrvacsorai istentiszteleteken a városiakkal együtt, és ugyancsak közösen ünneplik a gyermeknapot és a gyermekek karácsonyát.

Az elmúlt esztendő szeptemberében kétnapos jubileumi ünnepséget tartottak – amely egybeesett az idősek hetével – abból az alkalomból, hogy tizenöt éves volt a misszió középhalmi állandó központja. Az ország különböző tájairól érkezettek Erdélyi Zoltán, Magassy Sándorné, Zátonyi János és Boncsér Sándorné lelkészek vezetésével öt csoportban beszélgettek az országos missziói lelkész, Szeverényi János elhangzott igehirdetéséről, majd a résztvevők személyes élményeiket oszthatták meg egymással. Másnap a szarvasi evangélikus Ótemplomban hálaadó istentiszteletet tartottak, megemlékezve arról, hogy mind az ótemplomi szeretetszolgálat, mind a Szarvasi Középhalmi Misszió immár másfél évtizede működik. Az istentisztelet után a gyülekezet tagjai a tanyai napközi otthon avatásán vettek részt.

Az októberi csendeshét újabb örömöt hozott: a Magyar Kékkereszt Egyesület csabai, békési és gyomai munkatársainak segítségével két alkoholista szabadult meg függőségéből, és térhetett vissza családjához.

Dr. Sárkány Angyal