Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 02 - El nem hangzott búcsúszó

Evangélikusok

El nem hangzott búcsúszó

In memoriam id. dr. Fabiny Tibor

A család és egyházunk gyászában osztozva búcsúztak dr. Fabiny Tibortól az Evangélikus Hittudományi Egyetem, az Evangélikus Országos Múzeum, illetve a Magyarországi Evangélikus Egyház képviselői, valamint a Johannita Lovagrend, melynek szintén tagja volt. Most e sorokkal a Fébé Evangélikus Diakonissza- egyesület választmányának hivatalban lévő elnökétől búcsúzik a Fébé család.

Dr. Fabiny Tibor testvérünk már 1990-ben, az egyesület újraindulásánál segítette a munkát. Áldozatos, mindenre kész szolgálatával, régi dokumentumok felkutatásával adott iránymutatást a kezdeti nehézségek leküzdéséhez. A választmány elnökeként folyamatosan figyelemmel kísérte az egyesület életét.

Szerette a Fébét. Jelentős része volt abban is, hogy a korábban átadott ingatlanok egy részét ismét birtokba vehette az egyesület. Sok-sok írásával is szolgálta a Fébé ügyét. Nagyon örült a sikereknek és az új szolgálati területek létrejöttének, megindulásának nemcsak az anyaházban, hanem Piliscsabán, sőt Bagolyirtáson is.

Aggódó, imádkozó szívvel, féltő szeretettel kísérte mindvégig szolgálatunkat, állt ki az egyesület érdekei mellett, tanácsaival próbált segíteni a felmerült problémák, gondok megoldásában. A szeretet és a békesség rendíthetetlen hitű harcosa volt. Mindenkihez volt egy jó szava. Aggódva irányította figyelmünket a jövő felé; „Mi lesz a Fébével?” – vetette fel sokszor. Amikor a teológia folyosóján találkoztunk, akkor is gyakran a Fébéről kérdezett.

Az ő javaslatára valósult meg 2007-ben az első országos Fébé-nap, melynek szervezésében és lebonyolításában is aktívan részt vett, és amelyet az egyesület névadójáról szóló előadásával még emlékezetesebbé tett.

Gondja volt a külföldi kapcsolatok ápolására is. Ő volt az egyik aláírója a neuendettelsaui Diakóniai Szolgálattal létrejött együttműködési megállapodásnak, és aktív részese az ennek folytatásaként megalakult Magyarországi Evangélikus Szeretetszolgálatért Alapítvány munkájának is.

A Fébé Evangélikus Diakonissza Egyesület hálás szívvel emlékezik az újraindulását követő időszak első választmányi elnökére, hálát adva Urunknak mindazért a sok-sok ajándékért, melyet dr. Fabiny Tibor testvérünkön keresztül adott. „Az igaznak az emlékezete áldott…” (Péld 10,7a)

Herzog Csaba