Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 02 - Minden arcon legyen mosoly!

Keresztény szemmel

Minden arcon legyen mosoly!

Angyalfa program 2008

Isten iránti hálával 2007 karácsonyán is megszerveztük ajándékozási programunkat a fogvatartottak gyermekei részére. „Minden arcon legyen mosoly!” jelmondattal egy hálózat kiépítését kezdtük el, melynek segítségével elsősorban lelki, de szociális segítséget is igyekszünk nyújtani olyan családoknak, különös tekintettel a gyermekekre, ahol valamelyik szülő a börtönbüntetését tölti.

A hálózatépítés alapja és kiindulópontja az Angyalfa program. Ennek keretében karácsonykor megajándékozzuk a gyermekeket, így teremtve kapcsolatot velük és a családdal, mindig a börtönben lévő szülő kérése és a börtönlelkész támogatása alapján; igyekezünk megszervezni a folyamatos lelkigondozást is. Ez számtalan esetben hozzájárul ahhoz, hogy a börtönben lévő és a család között a kapcsolat megmaradjon, a szabaduló visszatérhessen a családhoz, visszailleszkedjen a társadalomba, valamint megszakadjon az az „ördögi kör”, amely a börtönbe vezet.

Az év végén számos gyülekezet (többségében evangélikus) és oktatási intézményeink gyűjtöttek adományokat programunk céljára. Érkeztek a könyvek, édességek, játékok a gyermekeknek. Hittanos gyerekek, gyülekezeteink ifjúsága, fiatalok szeretettel vettek részt a gyűjtésben. 2006 karácsonyán 1050 gyermek kapott ajándékot, közülük 850-nek a börtönben lévő szülő adta át a csomagot a karácsony előtti beszélőn! Tavalyi összesítésünk alapján 1137 gyermeknek jutott ajándék, közülük több mint nyolcszáz a börtönben (!) kapta meg az ajándékot a szülőtől, a többieknek vagy postai úton küldtük, vagy személyesen adtuk át a karácsonyi meglepetést.

Az ajándékozásnak elsősorban nem is az volt a célja, hogy a gyermekek ne maradjanak ajándék nélkül karácsonykor, hanem sokkal inkább az, hogy eljuttassuk hozzájuk a szeretet ajándékát és a remény üzenetét: édesapjuk vagy édesanyjuk nem felejtette el őket, és szeretettel gondol rájuk.

Programunk és szolgálatunk nem jöhetett volna létre a börtönlelkészek, a lelkipásztorok és evangélikus gyülekezetek, gimnáziumok segítsége és támogatása nélkül. Ezúton is köszönjük a felajánlásokat, remélve és bízva abban, hogy Isten áldása kíséri programunkat. Kérjük továbbra is gyülekezeteinket, fiatalokat és időseket, hogy egész évben jussunk eszükbe, ha egy játék vagy könyv feleslegessé válik, mert a gyermekek újbóli megkeresésével nem szeretnénk az idén karácsonyig várni…

Ebben az évben is több önkéntes testvér kapcsolódott be a munkánkba, akik a karácsonykor megajándékozott gyermekeket és családokat folyamatosan fogják látogatni, fognak nekik segítséget nyújtani. Az ő szolgálatukat is nagyon köszönjük, kísérje munkájukat imádságunk!

Az Angyalfa program lebonyolítója a Tessedik Sámuel Alapítvány, a Magyar Testvéri Börtöntársaság, az Angyalfa Alapítvány és a Wichern Alapítvány volt.

Roszík Gábor lelkész