Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 03 - Közös programok egész évben – a Szentírás jegyében

Keresztutak

Közös programok egész évben – a Szentírás jegyében

Sajtótájékoztató a Biblia évéről

Szokatlanul nagy médiaérdeklődés közepette tartottak sajtótájékoztatót január 14-én a Biblia évéről a történelmi egyházak és a projekt fő médiatámogatója, a Magyar Televízió a Magyarországi Református Egyház Zsinatának Abonyi utcai székházában.

Az eseményen a Magyar Katolikus Egyházat Erdő Péter bíboros, esztergom– budapesti érsek, a Magyarországi Református Egyházat Bölcskei Gusztáv, a zsinat lelkészi elnöke, evangélikus egyházunkat Ittzés János elnök-püspök képviselte; jelen volt továbbá D. Szebik Imre nyugalmazott evangélikus püspök, a Magyar Bibliatanács, illetve a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke. Az egyházvezetők személyes hangon szóltak a Szentírás életfontosságú szerepéről, kulturális és erkölcsi hatásáról.

A történelmi egyházak közös programjaikon és saját rendezvényeiken is egész esztendőben súlyt helyeznek arra, hogy közösségeik és híveik intenzívebben foglalkozzanak a Bibliával. Ismeretterjesztés, hitmélyítés, kulturális programok, teológiai munkák – ezekről a feladatokról és lehetőségekről szólt minden résztvevő.

A Magyar Televízió elnöke, Rudi Zoltán a programtervek sorából kiemelte az őszszel tartandó bibliaismereti vetélkedőt – Ki tud többet a Bibliáról? – és a bibliai témákkal foglalkozó amatőrfilmes-fesztivált.

Az újságírók – egyebek mellett – a közös bibliafordítás lehetőségét tudakolták. Ha erre a közeljövőben nincs is reális esély, egyetlen bibliai könyv – például Lukács evangéliuma – közös fordításának és magyarázatának elkészítésével elkezdődhetne egy ilyen ökumenikus munka – hangzott el válaszként a sajtótájékoztatón.

H. K.