Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 03 - Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Mennyei Atyánk! Köszönjük neked, hogy Jézus Krisztusban végérvényesen kijelentetted nekünk üdvözítő akaratodat, melyben kétségtelenné tetted, hogy a kereszthalál áldozatát is vállalva értünk, feltétel nélkül szeretsz bennünket. Köszönjük, hogy ennek biztos tudatában vihetjük eléd kéréseinket és könyörgéseinket.

Könyörgünk minden ember üdvösségéért. Azokért, akik benned hisznek; azokért, akik vallásukat eltévelyedve, mások kárára gyakorolják; azokért, akik a spiritualitás más útjain keresnek téged; azokért, akik eddig még nem hallották meg hívó-kereső szavadat; azokért, akik az emberlét átélt szenvedései miatt téged hibáztatnak, és nem tudnak bízni benned.

Könyörgünk ezért az országért, ahová sorsunk és küldetésünk helyszínét kijelölted. Adj igaz emberségből fakadó felelősségérzetet és szociális érzékenységet azoknak, akik a társadalom viszonyai és egyes emberek sorsa felől döntenek! Adj bölcsességet, tisztességet, igazságot és legfőképp tiszta szívet azoknak, akik nemzetünk felemelkedésért munkálkodnak!

Könyörgünk gyülekezetünkért. Add, hogy a te lelket éltető-tápláló igéd mindig hallható legyen e közösségben, és azt is, hogy megváltást és örök életet rejtő üzeneted ne hangozzék hiába! Tedd az ige hallgatóinak értelmét nyitottá, szívét szeretetteljesen figyelmessé és befogadóvá! Segítsd híveidet, hogy ez a gyülekezet igazi lelki otthonává legyen mindazoknak, akik megtalálják és megélik benne a Krisztussal való egységet, a testvéri közösséget, az egymást hordozó szeretetet és a megtartó hitet!

Könyörgünk a betegekért, a nincstelenekért s mindazokért, akiknek a lelkét a gyász, a magány, az elhagyatottság fájdalma keseríti. Te adj vigasztalást, erősítést, reménységet mindenkinek, aki roskadozik az élet terhei alatt, vagy aki legyőzhetetlennek gondolt betegséggel küzd. Te küldj hozzájuk vigasztalót, pártfogót, gyógyítót.

Végül könyörgünk eljövendő országod beteljesedéséért, ahol színről színre tapasztalunk meg mindent. Kérünk, hozd el számunkra országodat, ahova mindannyiunkat vársz, hogy nálad legyen örök otthonunk a mi Urunk, Jézus Krisztus által. Ámen.