Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 03 - A „Spe salvi” enciklika hatása az ökumenikus párbeszédre

Keresztutak

A „Spe salvi” enciklika hatása az ökumenikus párbeszédre

Pozitív fogadtatásra talált a németországi evangélikusok részéről XVI. Benedek pápa „Spe salvi” kezdetű körlevele. „Az új enciklika bizonyítéka annak az ökumenikus felismerésnek, hogy az evangélikus és a katolikus egyházat sokkal több dolog köti össze, mint amennyi elválasztja” – hangsúlyozta Friedrich Weber braunschweigi püspök a KNA hírügynökségnek nyilatkozva.

Weber kifejezte, hogy az evangélikus egyház fenntartások nélkül helyesli a dokumentum tartalmát, illetve hálás a szép fogalmazásért és a kifejező nyelvi képekért. Utalt arra a mélységes valóságra – amelyet elsősorban Pál apostol tanított –, hogy a keresztény emberek életét már itt a földön is meghatározza és gazdagítja az örök élet reménye. Amit a római katolikus egyház a reményről tanít, kétségkívül azok közé a dolgok közé tartozik, amelyek egyházainkat összekapcsolják, nem pedig elválasztják – fogalmazott.

A püspök kitért arra is, hogy a reményről szóló katolikus tanítás különleges hangsúlyait az enciklika „meghívásként mutatja be”. Az enciklikában a pápa folytatja párbeszédét az újkorral – mutat rá Weber püspök. Foglalkozik az értelem és a szabadság újkori felfogásával, amely „mindig ellentmond a hit és az egyház tanításának”. Az ilyen fejtegetések hozzák felszínre a vitás kérdéseket. Az elmondottakon túl ez jellemzi az enciklikát, és ez teszi az evangélikusok számára is örvendetes szöveggé. Az írásnak nem dekrétum jellege van, hanem „meghívás a párbeszédre” a hitről, a szeretetről és a reményről.

Forrás: Magyar Kurír