Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 05 - Ifjúsági istentisztelettel zárult az ökumenikus imahét

Keresztutak

Ifjúsági istentisztelettel zárult az ökumenikus imahét

Az ökumenikus imahét immár hagyományos záróalkalma az az ökumenikus ifjúsági istentisztelet, amelyet – 2006-ig – minden évben a Lágymányosi Ökumenikus Központ kápolnájában tartottak. Tavaly döntött úgy a szervezőbizottság, hogy az istentiszteletet „kiköltöztetik” Lágymányosról, és forgó rendszerben évről évre más-más felekezet templomában rendezik meg. A tavalyi, a Szilágyi Dezső téri református templomban tartott alkalom után idén a budapest-kelenföldi evangélikus templom adott otthont az ifjúsági imahétzáró istentiszteletnek január 27-én.

Az Ökumenikus Ifjúsági Iroda (ÖKI), a Közös Pont Ifjúsági Misszió és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának Ifjúsági Bizottsága által közösen rendezett istentisztelet liturgiáját – amelyben több keresztény felekezet fiataljai is részt vettek – ezúttal a „közös pontosok” állították össze.

Az istentisztelet elején dr. Joób Máté igazgató lelkész köszöntötte a résztvevőket az alkalom házigazdájaként a Kelenföldi Evangélikus Egyházközség nevében. A liturgiai szolgálatban részt vett Hokker Zsolt óbudai evangélikus, Lőrinczi Hunor református lelkész és Siba Balázs, a Református Zsinati Iroda Ifjúsági Osztályának vezetője. Körmendy Petra, az evangélikus Egyetemi és Főiskolai Gyülekezet beosztott lelkésze nemcsak az istentisztelet igehirdetői szolgálatát végezte, hanem egy másik minőségben is jelen volt: ő vezette a Közös Pont Ifjúsági Misszió tagjaiból verbuválódott zenekart, amely rendkívül színvonalas zenei hátteret biztosított a vidám hangulatban telt ifjúsági istentiszteletnek.

Körmendy Petra 1Thessz 5,13b–23 alapján tartott igehirdetésében Pál apostolnak azokat az intelmeit sorolta fel, amelyek a keresztény etikai tanítás legalapvetőbb kiindulópontjai. Lehetetlen mindezt maradéktalanul betartani a hétköznapi életben – mutatott rá a lelkésznő. Prédikációjában mindenkit olyan önvizsgálatra hívott, amely elengedhetetlen a spirituális nagykorúság eléréséhez és a lelki értelemben vett felnőtté váláshoz: az önmagunkkal való őszinte szembesülés során kiderül, hogy a bennünk élő gyermek nem akar felnőni, és spirituális szempontból csak kapni akar, de adni nem.

Az istentisztelet végén Buday Gergely, az Ökumenikus Ifjúsági Iroda vezetője hirdette az ez évi ökumenikus ifjúsági rendezvényeket, Frenyó Anna, egyházunk országos irodája Ifjúsági Osztályának vezetője pedig a Kőszegen megrendezendő 7. Szélrózsa evangélikus ifjúsági találkozót népszerűsítette.

P. G.