Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 05 - A lelki közösség összhangja

Egyházunk egy-két hete

A lelki közösség összhangja

Orgonaszentelés Pestújhelyen

A Pestújhely–Újpalotai Evangélikus Egyházközség templomának harmincas évekbeli megépülése óta nincs orgonája, és a kis létszámú gyülekezet szerény anyagi erőforrásai nem is tették lehetővé, hogy megengedjenek maguknak ilyen mértékű beruházást. Az égi tervek azonban mégis úgy alakultak, hogy egy szerencsés „véletlen” folytán orgonához jutott Budapest egyik legkisebb evangélikus közössége. A pestújhelyiek számára új, de egyébként több mint harmincéves, hatregiszteres hangszert Gáncs Péter, a Déli Egyházkerület püspöke szentelte fel hatvanad vasárnapján.

A gyülekezet jelenlegi beosztott lelkészének, Szabó B. Andrásnak a szolgálatba állása előtt az Evangélikus Hittudományi Egyetem két tanára végzett helyettesítő szolgálatot a gyülekezetben. Az egyikük, Orosz Gábor Viktor jókor volt jó helyen: nagyjából fél évvel ezelőtt Németországban járt, és utazás közben, a vonaton találkozott a münsteri evangélikus gyülekezet kántorával és az orgonistájával. A két egyházzenész beszélgetés közben megkérdezte, hogy nem lenne-e szüksége valamelyik magyar gyülekezetnek egy orgonára, mivel a két münsteri evangélikus közösség egyesülésével a kisebbik orgona feleslegessé vált. Orosz Gábor Viktor gondolkodás nélkül igent mondott, és azzal az örömhírrel érkezett haza, hogy a pestújhelyieknek nemsokára saját orgonájuk lesz.

Az ünnepi istentiszteleten – Szabó B. András liturgiai szolgálatával – Gáncs Péter püspök hirdette az igét. Az egyházkerület lelkészi vezetője az Útmutató heti igéje, Zsid 3,15 alapján tartotta prédikációját. „Hogyan segítheti ez a háromszázötven orgonasíp az ige meghallását?” – tette fel nyitó kérdését a püspök. Az orgona különleges hangszer, sok mindent taníthat nekünk az isteni közösség helyes működéséről. Kell hozzá egy teremtő kéz, amely megtervezi és megalkotja a teljesen egyedi sípokat. Az orgona aerofon hangszer, azaz kell hozzá levegő, „szél”, hogy megszólalhasson – hasonlóan ahhoz a teremtő folyamathoz, amely során Isten saját lelkét, lélegzetét (pneuma – lélek, lélegzet) lehelte az emberbe, hogy élete legyen.

De kell még hozzá két mesteri kéz is, amely a billentyűkön játszik, s játékával megteremti az egyedi síphangok „közösségének” összhangját és harmóniáját.

A teremtő Isten is különbözőnek tervezett minket, és lelkét adta, lélegzetét lehelte belénk, hogy az isteni Lélek esszenciája egyedi módon, „pneumofon” hangszerként szólaljon meg általunk. Övé az a mesteri kéz is, amely összhangban szólaltat meg bennünket, hogy egy látható emberi közösségben és a Krisztus-test egységében összehangolódjunk a növekedés és az örök élet reménységére.

A pestújhelyiek ünnepe a Rákospalotai Múzeum épületében megrendezett állófogadással folytatódott, majd 18 órakor dr. Finta Gergely orgonaművész, az Evangélikus Hittudományi Egyetem docense orgonabemutató hangverseny keretében szólaltatta meg a hangszert. Az esti alkalmon ifj. Hafenscher Károly lelkész tartott áhítatot.

Petri Gábor

Regionális hozzárendelés: Pestújhely–Újpalotai Evangélikus Egyházközség