Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 05 - Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Úr Jézus Krisztus, köszönjük neked, hogy benned és általad megismerhetjük, milyen végtelen és feltétel nélküli az isteni szereret. Köszönjük, hogy úttá lettél értünk, mely a mennyei Atyához vezet, aki szeretetét és kegyelmét naponként adja minden gyermekének. Életet és üdvösséget hoztál, szavadban és minden cselekedetedben az igazság és a szeretet lüktet.

Köszönjük, hogy új értelmet, új tartalmat, végtelen mélységet adtál ennek a szónak: szeretet, s hogy a lelkünk mélyéig hatóan átjárhat minket a hit. Urunk, te felszabadítasz bennünket arra, hogy önzetlenül és viszonzást nem várón szeressük embertársainkat, kicsiket és nagyokat, válogatás és feltétel nélkül, amint te szeretsz és fogadsz el minket. Megajándékozol azzal is, hogy megéljük: csoda a szeretet, az Atya irántunk való szeretete, amely testvéreink iránti szeretetre indít.

Könyörgünk hozzád a vakságban szenvedőkért, akik nem látják még a fényt. Akik magányosak, elfeledettek, és vágynak egy jó szóra, egy hívásra, egy lelket megsimogató gesztusra. Hiszen látod, milyen sokszor nézünk rossz irányba: sok minden elvakít bennünket, és magunk is el akarunk vakítani másokat.

Kezedbe tesszük az aggódók és a kétségek közt levők sorsát; add, hogy a cél felé tekintve erőt merítsenek szeretetedből. A megbántottak, a szeretetben hiányt szenvedők megtalálják nálad a szeretet forrását. Engedd, hogy a sötétségben, a lelki vakságban botorkálók szeme megnyíljon, és hittel és reménnyel nézzék az utat, amely előttük áll. A sírókért is kérünk, azokért, akiknek fáj valami, akik elveszítettek valakit, hogy legyen egy kéz, amely letörli könnyeiket. Bocsásd meg, amikor nem tettük meg, és nem vigasztaltuk egymást; csak elfogadtuk tőled a jót, de nem adtuk tovább a belőled nyert vigaszt.

Kérünk, ne hagyd, hogy baj, betegség, gond, csalódás, gyötrelem látása takarja el szemünk elől az igazi szépséget, amelyet benned láthatunk meg. Fény kell hozzá, hogy tisztán lássuk: te nagyobb vagy, Urunk, mint a gondok, és veled igaziak az örömök is. A te fényedet add, világ világossága!

Könyörgünk hazánkért és minden keresztényért, hogy erősítsd és tartsd meg a hitben néped. Kérünk a világért, amely nélküled vakon a vesztébe rohan: engedd, hogy minden nép lássa dicsőségedet, befogadja igédet. Vedd el tőlünk a kétséget, kilátástalanságot, indulatot, gyűlöletet, és hittel, reménnyel, szeretettel ajándékozd meg minden gyermekedet.

Könyörgünk hozzád, Jézus, Dávid Fia, hogy megnyíljanak szemeink, és add meg egykor a színről színre látást. Ámen.