Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 05 - Emléktábla a telekadományozóknak

Egyházunk egy-két hete

Emléktábla a telekadományozóknak

Emléktáblát készíttetett a Győrhöz tartozó győrújfalui evangélikus leánygyülekezet presbitériuma Németh Lajosnak és feleségének, Derzsi Katalinnak az emlékére. A házaspár ugyanis 232 négyszögöles telket adományozott a gyülekezetnek templomépítés céljából. Az evangélikus templom falán elhelyezett emléktábla megáldására a január 27-én, hatvanad vasárnapján tartott istentisztelet keretében került sor.

A győrújfalui leánygyülekezet 1949. március 13-án tartott közgyűlésén határozta el, hogy templomot épít a Németh Lajos és felesége által felajánlott telken. Az akkori politikai nyomás ellenére 1949. augusztus 25-én – Szeghalmi Bálint tervei alapján – elkezdődött a munka.

Németh Lajos később három éven át a gyülekezet gondnoka volt; ő vásárolta a templom első harmóniumát, lakásában biztosított helyet a lelkésznek az öltözésre, valamint ő jegyezte és vezette „a győrújfalui evangélikus leánygyülekezet családkönyvét”.

Az ünnepi istentiszteleten az igehirdetői szolgálatot és az emléktábla megáldását Kiss Miklós, a Győr-Mosoni Egyházmegye esperese végezte. Az istentisztelet liturgiájában Jánosa Attila győri lelkész vett részt.

K. M.

Regionális hozzárendelés: Gy?ri Evangélikus Egyházközség