Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 05 - Művészeti versennyel ünnepeltek

Egyházunk egy-két hete

Művészeti versennyel ünnepeltek

„Meleg szeretettel függj a hon nyelvén!” – a Himnusz költőjének e szavaival nyitotta meg Jantos Istvánné, az Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium igazgatója január 21-én az intézmény által szervezett Kölcsey-versenyt. A magyar kultúra napja alkalmából tartott rendezvényen tizenegy evangélikus iskolából összesen harmincnyolc diák vett részt.

A versmondók kötelező verse a Szózat volt, a szabadon választott versnek pedig – a Mátyás-évhez kapcsolódva – a magyar reneszánsz irodalmából kellett kikerülnie. A legjobban szerepelt evangélikus iskolai szavalók: Beély Boglárka (Aszód), Lakatos Dorina (Győr), Csizmadia Kristóf (Orosháza); mellettük a bonyhádi, a szarvasi, a budapesti Deák téri és a békéscsabai diákok vittek haza díjakat.

A népdaléneklési versenyen a szabadon választott dallal a versenyzőknek a saját tájegységüket kellett bemutatniuk. A színes, látványos vetélkedésben az evangélikus iskolák diákjai között Regős László (Budapest-Fasor), Zala Luca (Budapest, Deák tér), Albert Alexandra (Orosháza), Felegyi Mária (Békéscsaba) és Garai Szilvia (Aszód) lett a legjobb.

A rajzpályázat feladata a Szózat illusztrálása mellett az volt, hogy vizuális eszközökkel fogalmazzák meg, mi az, amire mi, magyarok büszkék lehetünk. A legszebb műveket Farkas Teodóra és Kovács Ágnes (mindketten győri diákok), illetve Szalkai Katalin, Császár Ilona és Rózsa Zita (mindhárman fasoriak) készítette; továbbá Aszódról és Szarvasról érkezett alkotás kapott még díjat.

A tartalmas, jó hangulatú versenyt Ribár János esperes útra bocsátó szavai zárták.

Szőke-Kilián Szilvia

Regionális hozzárendelés: Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium