Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 05 - Egy délelőtt a hazugságról – az igazságért

Keresztutak

Egy délelőtt a hazugságról – az igazságért

Sajnálatosan aktuális témát állított január 26-i tanulmányi napja középpontjába a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége (Makúsz). A Kossuth Klubban megtartott konferenciának ugyanis a Hazugság és következményei – Megéri-e igazat mondani? címet adta.

A nagyszámú közönség előtt megrendezett konferencián – Szikora Józsefnek, a Makúsz elnökének köszöntő-bevezető szavait követően – igyekeztek több oldalról, többféle szempont szerint körüljárni a témát. Lezsák Sándor, a Nemzeti Fórum elnöke például irodalmi idézetek segítségével – így többek között Csontos János Egy mondat a hazugságról című Illyés-parafrázisának felolvasásával – próbált választ keresni arra, hogy miként jutottunk el a hazugok országából a hazugság országába.

Az Országgyűlés alelnöke után Bakos Zoltán médiaszakember kapott szót. A média társadalma – médiafüggő társadalom című előadásában elsősorban a televízióról beszélt. Véleménye szerint a televízió nem azzal hazudik, amit elmond, hanem azzal, ami nem kerül be a hírekbe. Ráadásul azzal, hogy a szórakoztatásra helyezi a hangsúlyt, leszoktatja az embereket az önálló gondolkodásról.

A program első felének utolsó felszólalójaként Kolláth György alkotmányjogász az alkotmány, a politika és a felelősség kommunikációs Bermuda-háromszögének „titkáról” rántotta le a leplet. Mint mondta, nincs alkotmányos garancia az igazmondó, felelős, őszinte és hiteles politikára; az alkotmány csak keretet ad a korrekt, tisztességes politizáláshoz, de nincs benne rögzítve az igazmondás kötelezettsége…

A folytatásban először Zárug Péter Farkas politológus, egyben a konferencia levezető elnöke lépett a mikrofonhoz. Hatalom és média, a média hatalmi hazugsághengere című referátumában Jn 8,32-ből kiindulva az igazság és a szabadság összefüggéseiről beszélt, és az egyre inkább hiányzó kritikai értelmiség fontosságára hívta fel a figyelmet.

A téma újabb aspektusa került előtérbe, amikor Kelemen András nemzetbiztonsági és katonai szakértő az ember és a valótlanság viszonyát járta körbe. Azt feszegette, hogy vajon döntéseink meghozatalakor az érzelmeinkre, a másoktól szerzett információinkra vagy a tudásunkra hagyatkozunk-e, illetve hogy megvan-e bennünk a cselekvésre való késztetés. Mert hiába minden vita és elemzés, ha nincs eredménye.

A fogyasztói társadalomban az öröklét reménye helyett a pillanat öröme kerül előtérbe, és ez közönséges átverés, hazugság – fogalmazott Borókai Gábor újságíró, a Heti Válasz főszerkesztője Helyzetben vagy kényszerhelyzetben? című referátumában. Ugyanez történik a médiában – mondta –, amikor a hírérték alulmarad az érdekességgel szemben.

A nap utolsó előadójának Jelenits Istvánt kérték fel a szervezők. A piarista szerzetes arra a nagyon fontos alaptételre hegyezte ki mondanivalóját, hogy hosszú távon az igazság mindig erősebb a hazugságnál; éppen ezért napjaink hazugságok átszőtte világában is az igazság erejébe vetett bizalom kell, hogy vezessen bennünket.

– vitális –